Реклама / Ads
11| 5751 |26.01.2024 НОВИНИ

Експерт: Законопроектът за перките в морето е лобистки. Ще унищожи риболова и туризма

.
Депутатите приеха на първо четене проект на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Той урежда с невероятни преференции тези, които биха строили перки в морето. Този закон е меко казано лобистки.
 

Това заяви пред Българското национално радио Димитър Куманов от Сдружение “Балканка”. 

 

“Балканка” възразява срещу законопроекта пред парламентарната Комисия по околна среда, но без успех. Куманов смята, че този закон се създава заради един конкретен инвеститор.

 

“Толкова бързо законопроект не е минавал през НС. Приеха го без да се съобразяват с мнението на всички държавни органи. Ние сме посочили, че противоречи на Закона за енергията от възобновяеми източници", посочи Куманов.

 

Той обясни как такива съображения ще влияят на околната среда, ако бъдат изградени.

 

"Оценките за въздействие върху  околната среда се плащат от инвеститора у нас. В тях свири музиката, която той е платил. Нямаме опит с перки в Черно море, за да знаем какво ще е влиянието им.





“Европейският опит показва, че големите проблеми, извън фазата им на строителство, когато ще прогонят всичко живо от морето, защото ще се набиват пилоти  и шумът ще се чува на десетки километри, ще са издаването на ниско честотни вибрации и електромагнитните излъчвания на кабелите, с които ще се закарва тази енергия на брега", допълни експертът.

 

"В Англия е забранено на сушата да се правят на по-малко от три километра от населено място заради вредните въздействия. В морето тези нискочестотни вибрации се разпространяват сто пъти по-далече. Морските обитатели са по-чувствителни от хората. Вероятно ще се блокират миграционните коридори на проходните риби. Риболовците затова скачат. Те ще останат без поминък", посочи Куманов и заяви, че ще има “страхотни протести” на рибарите, към които Сдружение “Балканка” може би ще се присъедини.

 

Куманов се надява управляващата коалиция да изтегли законопроект. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5668 |26.01.2024 Радев пропуска клетвата на Атанасова и Белазелков . 3| 4933 |26.01.2024 Не подценявайте грипа. Масово предизвиква усложнения . 5| 5057 |26.01.2024 Джокович се прости с финал в Австралия . 4| 7648 |26.01.2024 Лъчезар Богданов: Имотите ще поскъпват още известно време, темпът намаля, ще има спад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads