Реклама / Ads
0| 2635 |21.09.2022 НОВИНИ

Експерти: Едва ли ще постигнем ден без жертви на пътя

.
Източник: БГНЕС
Ден без жертви надали ще постигнем. Акциите не трябва да са кампанийни, а постоянни, систематични и смислени. Ако искаме да постигнем някаква голяма цел, каквато сме си заложили за сериозно намаляване на жертвите на пътя в България, трябват всеобхватни усилия, а не промени на парче в законови разпоредби. Трябват по-мащабни действия и пари за превенция. Това заяви пред БНТ Илия Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.
 

„Дали ще постигнем ден без жертви? Пожелаваме го, трябва всеки ден да е такъв ден“, заяви на свой ред Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

 

Според нея намесата на медиите има безспорен ефект в борбата за безопасност по пътищата: „С намесата на медиите има някакъв общ напредък и ролята на медиите е не по-малко важна от ролята на неправителствения сектор. Но ние сме тези, които трябва да провеждаме национална политика по пътна безопасност. Въпросът е какво трябва да направи държавата и с кампанийни приоми няма как да постигнем нещо повече“.

 

Според Тодоров случаят Семерджиев е останал емблематичен: „При всички случаи е имал протекции. Пътна полиция обаче е направила доста срещу него – отнемане на точки, сваляне на номерата на автомобила му. Оттам нататък въпросът е защо той безнаказано е продължил да се движи по пътя. Той не е единственият случай. Явно инструментите ни за принуда просто не работят“.

 

Той коментира евентуалното връщане на доживотния затвор и смъртното наказание, като посочи, че на запад това не е средство за успешна превенция от това да се случат подобни тежки престъпления на пътя, а и това не би върнало жертвите, включително убитите от Семерджиев момичета.

 

Диана Русинова допълни, че друг пример за това е катастрофата край Панчарево – след два пъти санкциониране, шофьорът трети път е излязъл на пътя и се е стигнало до мелето.

 

„Докато има сив сектор по отношение на обучението на водачи, докато има хора, които обучават децата Ви с лични автомобили – няма да постигнем нищо. Непредаденият час означава непредадено знание“, каза още тя.

 

Според експертите, решението на проблема е в орган, който да координира цялата дейност в държавата, когато се види такъв проблем като случая с Георги Семерджиев и множеството дрогирани и пияни. По думите им, този орган трябва да намери пътя, по който да се започне да се разрешава.

 

Испектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“ обясни, че е организиран контрол в цялата страна като действията на служителите в максимална степен ще са насочени към безопасността на движението по пътищата. Целта е да не се допусне днес да има загинали.

 

„Апелираме всички граждани да бъдат съпричастни към каузата. Можем да покажем, че не само на днешния ден, но и натам може да продължим с тази тенденция. Нека всички да бъдат отговорни на пътя, да се държат адекватно и да спазват правилата - това е достатъчно, да се постигне тази цел“, каза инсп. Близнаков.


Той съобщи още, че за вчерашния ден няма нито един загинал на територията на страната и изрази надежда, както и днес, така и за в бъдеще с общи усилия да остане така.

 

Днес отбелязваме Деня без жертви на пътя. Той е част от Европейската седмица на мобилността – ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност. Кулминацията на инициативата е днес.

 

Целта е на тази дата да се приеме предизвикателството от всички участници в движението по пътищата – шофьори на леки и товарни автомобили, на автобуси, велосипеди, пешеходци да няма нито един човек, загинал при пътнотранспортно произшествие. Провеждат се редица инициативи на органите на реда, ще се състоят и открити уроци за учениците от различни училища в страната.

 

За последното денонощие са проверени над 9100 автомобила. Съставени са 2405 фиша и 752 акта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2990 |20.09.2022 И след новото преизчисление на пенсиите 340 000 едва ще оцеляват . 0| 2704 |20.09.2022 Експерти: България няма да е ощетена, ако ЕС наложи таван на приходите от ток . 0| 2717 |19.09.2022 Какво следва след погребението на Елизабет II? . 6| 5294 |19.09.2022 Иван Костов: Преходът още не е завършил. Ще настъпи, когато постигнем върховенство на закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads