Реклама / Ads
0| 2717 |19.09.2022 НОВИНИ

Какво следва след погребението на Елизабет II?

.
От утре започва нова глава в историята на Обединеното кралство - управлението на Чарлз III. След продължили седмица приготовления най-дълго управлявалият монарх в световната история ще бъде погребан. Какво следва обаче?
 

След погребението в Уестминстър ковчегът на кралицата ще бъде пренесен в замъка Уиндзор, където ще има служба в параклиса "Сейнт Джордж". Тя ще бъде погребана в мемориалния параклис на крал Джордж VI в замъка, заедно с баща си, майка си и праха на сестра си.


Ковчегът на покойния й съпруг, принц Филип, който почина миналата година, също ще бъде преместен от кралския трезор в параклиса "Сейнт Джордж", за да бъде погребан при кралицата, както двойката поиска.


Чарлз III официално ще бъде коронясан за крал на коронацията, която може да се състои през пролетта или лятото на следващата година. През последните 900 години – от Уилям Завоевателя – коронацията се провежда в Уестминстърското абатство.


За разлика от кралските сватби, коронацията е държавен повод: правителството плаща за нея и избира списъка с гости.


Архиепископът на Кентърбъри ще постави короната на Свети Едуард, която датира от 1661 г., върху главата на Чарлз. Това е емблематичната масивна златна корона от скъпоценните камъни в Лондонската кула, която е обсипана с 444 цветни скъпоценни камъка, включително рубини, гранати, сапфири и турмалини, изпълнена с лилаво кадифе в центъра и украсена с кожа. Той се носи от монарха само в момента на самата коронация, отчасти защото тежи 2,23 кг.


Освен короната на Свети Едуард, той ще получи коронационния пръстен, наречен брачната халка на Англия, който се поставя на четвъртия пръст на дясната ръка на монарха. Пръстенът се използва от 1831 г. и е символичен сапфирен пръстен с рубини.


Ще му бъде връчен и скиптър, датиращ от 1661 г., който е бил използван при всяка коронация оттогава. Принц Чарлз ще получи и две златни армили, които да символизират връзката на монарха с народа.


Новият крал ще напусне Кларънс Хаус, но все още не е ясно къде ще живее. Кралица Елизабет II има няколко резиденции, включително Бъкингамския дворец, Балморал и замъка Уиндзор. Очаква се обаче новият монарх да живее в Бъкингамския дворец, който Чарлз счита за важен символ на монархията.


Дворецът обаче в момента е в процес на ремонт на стойност 369 милиона паунда. Той няма да бъде завършен до 2027 г. Това може да означава, че Чарлз и Камила ще забавят преместването си.


Като крал на конституционна монархия Чарлз III не може да промени толкова много, тъй като само избраният парламент може да създава и приема законодателство. Тази система е подкрепена от очакването, че кралят ще остане политически неутрален, въпреки че Чарлз е известен като страстен защитник на няколко каузи, включително борбата с климатичните промени.


Един от важните въпроси ще бъде около модернизирането на отношенията със страните от Британската общност. Чарлз III е коментирал на среща на върха на Британската общност желанието си да "задълбочи собственото си разбиране за трайното въздействие на робството“. Неговата коронация идва след силно критикуваното кралско турне на принц Уилям в карибските страни и решението на Барбадос да отстрани кралицата като държавен глава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2651 |19.09.2022 Станишев: Големият тест за БСП ще е след изборите . 0| 2522 |19.09.2022 Изследване: Най-проветриви са позициите на шефовете на Фонд ”Земеделие”, Агенцията по горите и ДАНС . 0| 2646 |19.09.2022 Мъж уби приятел и след това се гръмна . 2| 2825 |19.09.2022 След бурята: Отнесени покриви, премазани коли и десетки паднали дървета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads