Реклама / Ads
24| 5799 |26.06.2020 НОВИНИ

Експерти: ЕК казва, че трябва ново одобрение на проекта „Белене“, Теменужка Петкова ни заблуждава

.
Албена Белянова
Работила съм за БЕХ. Проектът АЕЦ „Белене“ го познавам както малко хора го познават Нещата не са добри за България. ЕК казва, че трябва ново одобрение на проекта „Белене“. Такова е имало през 2007 г., но то вече не е в сила.
 

Това каза адвокат Албена Белянова по БТВ. Процедурата за избор на стратегически инвеститор не се провежда по законови правила. Начина на оценка е мъглив. Няма прозрачност. Трябва ново одобрение от ЕК, което се получава в процес на нотификация.

 

Предният път той продължи 11 месеца.  Трябва нотификация три месеца преди каквото и строителство. Това не е първият път, при който  министър Теменужка Петкова предлага манипулативна информация. Тя преди време предостави в мое присъствие невярна информация на вицепремиера Томислав Дончев.  След това България плати 77 млн. евро за газовото дело.  Не може да гледаме на Европа като на едно портмоне и да се обръщаме към нея само, когато ни трябват публични финанси.

 

Експертът Георги  Касчиев допълни: През ноември ЕК каза, че нотификацията от 2007 г. вече не е в сила. Тогава Петкова каза, че това е лично мнение. Миналата година Петкова е изпратила  писмо до Комисията и оттам са й отговорили, че строежът няма нотификация.

 

Тя заблуждава правителството, че всичко е  наред.  Играят ва-банк, че тук ще паднат големи пари от ЕС. Това няма никаква реална основа. ЕК ясно казва, че това може да се тълкува като заобикаляна не правата за обществени доставки. Казва, че тези действия са съмнителни и задълбават кашата.

Този консорциум ще търси инвеститори. ЕК казва, че България трябва да проведе обществените поръчки по правилата. Излиза, че държавата ще има мажоритарно участие в този процес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6199 |24.06.2020 Владислав Панев: Те искат да се страхуваме. Обичат тишината. Ние трябва да я мразим . 7| 5841 |21.06.2020 Вирусолог: Карантината у нас трябваше да е като в Ухан . 50| 11057 |21.06.2020 Васил Божков пита хората трябва ли да подадат оставка Борисов и Горанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads