Реклама / Ads
21| 4860 |26.11.2008 НОВИНИ

Експерти прогнозират сериозна рецесия у нас

.
В момента страната ни е заплашена от две кризи – световната икономическа криза и кризата, която тя ще породи в страната, изкарвайки на показ вече съществуващи проблеми в икономиката.
 
Българското правителство загуби доверието на Брюксел. Виновни за това са премиерът Сергей Станишев и правителството, които само вчера загубиха над 500 млн. лв. по програма ФАР, предвидени за инфраструктурни проекти. Това обяви днес кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Национална икономическа кръгла маса. Той добави, че най-големият проблем в случая е нежеланието на правителството да си извади поука – факт, който може да доведе до още загуби на средства.
Според бившия икономически съветник на президента Георги Първанов - Димитър Иванов, който също участва във форума, в момента страната ни е заплашена от две кризи – световната икономическа криза и кризата, която тя ще породи в страната, изкарвайки на показ вече съществуващи проблеми в икономиката. Друг факт, който страната ни трябва да има предвид, е, че Латвия, чиято икономика също функционира в условията на валутен борд, до края на годината ще обяви фалит, обясни Иванов.
Експертът прогнозира, че през следващите две години икономическият растеж на страната ще бъде между 2 и 3%, което е доста по-малко от заложените в проектобюджета за следващата година 4.7%. Иванов също така призова да бъде приета спешен антикризисен план, който да подейства като стимул на икономическото търсене.
През следващата година износът на страната сериозно ще се свие във финансово отношение. Причина за това са намаляващите цени на петрола, черните метали и слънчогледовото семе – три от основните продукти, които страната ни изнася. Това заяви от своя страна председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.
Данев потвърди прогнозата на Димитър Иванов за това, че през следващата година икономическият растеж в страната няма да достигне 4.7%. Според него е възможно този показател да достигне не 2, а дори 0%.
Председателят на БСК съобщи още, че към днешна дата междуфирмената задлъжнялост възлиза на 64 млрд. лв. В това число влизат и задлъжнялостта на фирмите към “Булгаргаз” и НЕК. По този повод Данев предложи създаването на клирингова институция, която да се погрижи за изчистването на тези задължения.
В края следващата година безработицата ще достигне поне 14%. 500 хил. души ще останат без работа през следващите няколко месеца. Това ще ни върне в първите години на демокрацията, прогнозира от своя страна членът на националното ръководство на ГЕРБ Стоян Мавродиев.
Мавродиев добави, че ГЕРБ предлагат серия от мерки за намаляването на ефектите от кризата. Сред тях са намаляване на данъчно-осигурителната тежест до 10%, уеднаквяване на данъчните ставки за всички и въвеждането на 0-процентен данък върху реинвестираната печалба. Според експерта последната мярка ще помогне на страната да запази отчасти темпа на икономическия си растеж. Frognews.bg  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5476 |24.10.2008 "Кремиковци" пред сериозна криза, спира доменни пещи . 0| 5191 |23.10.2008 Рецесията в Европа ще продължи две-три години . 3| 4973 |15.09.2008 Наплив от кандидати за младши експерти в държавната администрация . 1| 5151 |13.06.2008 Експерти от образователното министерство пишат и учебници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads