Реклама / Ads
0| 4241 |11.04.2022 НОВИНИ

Експерти: Трудно биха превзели ”Царевна”. Не може да се направи коридор заради минни полета

.
Кап. Христо Папукчиев е категоричен, че превземане на кораба "Царевна" никак не е лесно. По думите му, първото нещо, което държавата трябва да направи в момента, е да намери начин да снабди с храна екипажа, който е съставен от български моряци.
 

"Не мисля, че качването на борда е толкова лесно. Той е с висок надводен борд. Корабът е защитен поради естествената същност, че е с висок надводен борд. Това не означава, че, ако някой пожелае, не може да използва стълби с удължаване. Корабът е под малтийски флаг и територията му е малтийска. Кой би имал повод да се качи на борда? Изключвам това да са украински части, тъй като корабът си е в украинска територия, и те ако искат могат да го направят по административен път. Дали с цел проверка или друга цел, страната може да си упражни правото на контрол и проверка. От другата страна, нападащата страна, какъв интерес биха имали да се качат на борда, при положение, че за тях опонентите не са на борда, а са някъде наоколо. В тази територия, където се воюва, и липсва стабилна държавност, има всякакви елементи, които нито имат вяра, нито религия, нито националност, нито народност, а само едно криминално съзнание, което ги насочва към местата, където те могат да реализират печалба. На кораба има гориво - такова каквото може би в момента няма в околните територии на държавата. За тези хора няма пречка, те действат по един и същи начин и в районите край Сомалия, или край Индонезия и Малайзия", разкри кап. Папукчиев в ефира на "Нова телевизия".


Военният експерт Илия Налбантов, който е председател на асоциацията "Джордж Маршал" коментира ситуацията около кораба "Царевна", чийто екипаж е български, и се намира край Мариупол. "Понеже онзи ден излезе информация, че се води бой на пристанището и дадоха някакви видеокадри. Предполагам, че някоя от воюващите страни е застанала по пристанището около кораба и оттам е започнала стрелбата, откъдето се преекспонира обстановката, че някой се качил на кораба и водел огън от кораба. За да се качиш на кораба, това си е акт на пиратство. Корабът представлява чужда територия. Методите на криминалния контингент са неограничени. Така че опасността не идва от официалните власти, а от някои криминални елементи, които искат да вземат превес и да стигнат до облаги. На моряците им беше дадена възможност да се изтеглят от кораба. Доколкото ми е известно, само един искаше да си тръгне, останалите решиха да останат. Какви са техните мотиви, не знам. Там има още 30-35 кораба на други държави, най.много са от Турция. Ние имаме общо два кораба в района", каза Налбантов.


"Държавата се опитва да направи нещо. Дали тя може да го направи и как да го направи е работа на държавата и на специалните органи. Това, че премиерът ги е оповестил - или е от незнание, или от някаква PR кампания, която така да се каже - да свърши някаква работа, че държавата прави нещо. Такива неща обикновено не се огласяват. Няма как да бъде направен коридор в момента в минни полета, защото вие не знаете какво има в акваторията на тези води. И рискът в момента капитанът е преценил, че е по-малък да бъдат швартовани на пристанището, отколкото да тръгнат за какъвто и да е план. Никой не дава гаранция в цялото море", коментира още той.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3847 |06.04.2022 Разбиха офиса на Георги Георгиев от „Жоси“ . 0| 3773 |04.04.2022 Украинска медия: Руските нашественици ограбиха дачата на Зеленски на остров Бирючий . 0| 3217 |02.04.2022 Разбиха група за трафик на мигранти. Сред арестуваните - и служител на МВР . 0| 3086 |25.03.2022 Убиха мъж в района на столичен мол посред бял ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads