Реклама / Ads
38| 10392 |05.02.2023 НОВИНИ

Експерти: Украйна ще победи! Бивш от Белия дом: Русия може да спечели за един ден?

.
Зеленски - Путин
Дори Римската империя се разпада, макар да е владяла много територии и народи. Британската империя не издържа тежестта на големите си завоевания – колониите в един момент придобиват независимост. Руската империя се е разпадала няколко пъти, освен това самата Русия е била завладявана, което не се е случвало с другите империи.
 

Патологичният стремеж на Путин да върне на Москва под някаква форма имперския статут е обречен на провал. Вече се проваля и този провал не може да бъде спрян с неистова, тотална пропаганда. Дори тази пропаганда е на ниво танковете от Втората световна война. Това е положението и то не може да се промени с плюсов знак за Кремъл, само защото така му се иска на Путин и неговия екип от мултимилионери-управленци.

 

Защо е тази категорична оценка?

 

Конфликтът в Украйна навлиза във втората си календарна година. Нормално е да се питаме, как ще продължи и как евентуално ще завърши този тежък конфликт - на бойното поле или на масата за преговори? Дали конфликтът дори ще се проточи до 2024 г.?

 

„Пролетната офанзива на Русия ще бъде ключова“

 

Майкъл Кларк, асоцииран директор на Институт за стратегически изследвания „Ексетър“, Обединеното кралство. „Онези, които се опитват да нахлуят в друга държава където и да е в големите евразийски степи, са обречени да прекарат зимата в тези степи.Наполеон, Хитлер и Сталин трябваше да маневрират с армиите си посред зима в степта. Сега в това положение е Владимир Путин и принуждава войските си да зимуват в степта в очакване на нова руска офанзива през пролетта.И двете страни имат нужда от глътка въздух, но украинците са по-добре оборудвани и мотивирани да продължат офанзивата и може да се очаква да продължат да изтласкват руснаците, поне в Донбас.

Как ще се бият руските войници без картечници, а мобилизацията засега „доставя“ на фронта само неподготвени хора? Това проваля Путин. В района на Кременная и Сватово украинците са на прага на голям пробив, който ще отблъсне руските войски на 60 км назад до следващата естествена отбранителна линия, недалеч от мястото, където започна руската инвазия през февруари 2022 г.

Киев няма да иска да спре дотук, особено когато победата е толкова близо. Въпреки това, след освобождаването на Херсон, украинските настъпателни операции на югозапад са затруднени. Пресичането на Днепър за оказване на натиск върху уязвимите руски пътни и железопътни връзки към Крим може да се окаже твърде сложно. Но със сигурност се знае, че украинско настъпление предстои. Но и отсрещната страна се готви. Затова изходът от пролетното настъпление на Русия ще бъде ключов фактор.

Путин призна, че около 50 000 от наскоро мобилизираните вече са на фронта;

останалите 250 000 се обучават за участие във военни действия през пролетта на 2023 г. Докато съдбата на тези нови руски войски не се реши на бойното поле, практически няма други сценарии освен продължаване на войната. Единственият друг възможен сценарий е кратко и нестабилно прекратяване на огъня. Путин даде да се разбере, че няма да спре. И Украйна даде да се разбере, че ще се бори за страната си. Вероятно през месец май нещата ще имаме ясна картина в каква посока се развива конфликтът. 

 

"Украйна ще си върне земите"

 

Андрей Пионтковски, учен и анализатор от Вашингтон е категоричен, че Украйна ще спечели, като възстанови напълно териториалната си цялост не по-късно от пролетта на 2023 г.

Този извод се определя от два фактора. Първият е безпрецедентната мотивация, решителност и смелост на украинските военни и украинския народ като цяло в съвременната военна история.Вторият фактор е, че след години на успокояване на руския диктатор, Западът най-накрая осъзна мащаба на историческото предизвикателство, пред което е изправен. Това е най-добре илюстрирано от скорошно изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Цената, която плащаме ние, са пари. А цената, която украинците плащат, е кръв. Ако авторитарните режими видят, че използването на сила се отплаща, всички ние ще платим много по-висока цена, тоест с кръв. И светът ще стане по-опасен за всички. Затова сме решени да не се стига дотам."

Точният момент на неизбежната победа на Украйна ще се определи от скоростта, с която НАТО може да достави нов военен пакет оръжия за нападение (танкове, самолети, ракети с голям обсег), който ще промени баланса на силите на бойното поле. Съединените щати намериха начин бързо да подсилят системите за ПВО на Украйна със системи NASAMS.

Западът вече строи нова система за ПВО на Украйна. Очаквам през следващите месеци (може би седмици) Мелитопол да стане ключова точка на кампанията. След като превземат Мелитопол, украинците лесно ще напреднат към Азовско море, като на практика ще прекъснат линиите за доставки и комуникациите с Крим. Капитулацията на Русия ще бъде официално договорена в технически разговори след съкрушителните победи на Украйна на бойното поле.Силите победителки - Украйна, Великобритания, САЩ и ЕС ще формират нова архитектура на международната сигурност.

 

"Не се вижда край"

 

Барбара Занчета, Катедра по военни изследвания, Кралски колеж в Лондон смята, че Владимир Путин е разчитал досега на пасивното приемане от страна на Украйна на действията на своя по-мощен съсед, без съществено участие на други страни.

Тази сериозна грешка в изчисленията доведе до продължителен конфликт без видим край. Зимата е трудна, тъй като руските атаки срещу украинската инфраструктура са предназначени да сломят морала и издръжливостта на едно вече уморено и отслабено население. Но украинците се оказаха забележително издръжливи. Те ще се съпротивляват твърдо. И войната ще продължи. Руските удари по украинската енергетика са военни престъпления. Перспективите за преговори не са обнадеждаващи.

Потенциално мирно споразумение би изисквало поне основните изисквания на едната страна да се променят, но засега няма доказателства, че това се е случило или ще се случи скоро.Кога ще свърши войната? Цената на войната, както материална, така и човешка, може да разцепи руския политически елит и да намали подкрепата за войната. Ключът към прекратяването на конфликта е в Русия. Минали войни, в които грешните изчисления на ръководството бяха решаващият елемент (Виетнам за Съединените щати или Афганистан за Съветския съюз), завършваха по този начин. Вътрешнополитическите условия в страната, която не е преценила възможностите си, се променят, което прави края на конфликта - при "почтени" или не много условия - единственият приемлив вариант. Поражението на руската армия край Харков показа заблудите на Кремъл.

Има ли Русия сили за нова военна кампания в Украйна? Все още не е напълно ясно. Но е ясно, че Западът е твърдо зад Украйна. За съжаление, това ще бъде дълга политическа, икономическа и военна битка на политическа воля. И до края на 2023 г. най-вероятно все още няма да свърши.

 

"Няма друг изход освен поражение на Русия"

 

Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа на свой ред смята, че все още е рано да се планира парад на победата в Киев, но предимството сега е на страната на Украйна. Не се съмнявам, казва Ходжис, че те ще спечелят тази война, може би още през 2023 г.Нещата се развиват по-бавно през зимата, но украинските сили без съмнение се справят по-добре със ситуацията от руснаците, благодарение на зимното оборудване, идващо от Обединеното кралство, Канада и Германия.Скоро Украйна ще може да започне последната фаза на кампанията - освобождаването на Крим.

Историята ни учи, че войната е изпитание за воля и логистика.

Предвид решимостта на украинския народ и войници и бързо подобряващата се логистична ситуация за Украйна, не виждам друг изход освен поражението на Русия. Този извод отчасти е продиктуван от изтеглянето на руските войски от Херсон. Първо, това е психологическа победа за украинския народ, второ, дълбоко смущение за Кремъл, и трето, украинските войски получиха ключово оперативно предимство - всички подходи към Крим вече са в обсега на украинските оръжейни системи.Вярвам, че до края на 2023 г. Крим ще бъде изцяло върнат под контрола и суверенитета на Украйна, въпреки че може да има някакво споразумение, което ще позволи на Русия постепенно да премахне военноморската си база в Севастопол ... може би дори преди краен срок за валидност на договора (приблизително до 2025 г.), който съществуваше преди незаконното анексиране на Крим от Русия. Ще бъдат положени усилия за възстановяване на украинската инфраструктура по крайбрежието на Азовско море, включително важните пристанища Мариупол и Бердянск. Друг важен проект е възобновяването на работата на Северно-Кримския канал, който отклонява водата от Днепър към Крим.

 

„Очаквайте повече“

 

Мисля, че това е, което всяка страна би искала да постигне в следващата фаза – нещо повече, смята Дейвид Генделман, военен експерт от Израел. Само около половината от 300 000 мобилизирани руски войници вече са в зоната на бойните действия.

Останалите, заедно със силите, освободени след изтеглянето от Херсон, дават възможност на руснаците да започнат нова офанзива. Има пет възможни сценария за това как ще се развие и завърши войната. Окупацията на регионите Луганск и Донецк ще продължи, но голям руски пробив, като настъпление от юг към Павлоград за обкръжаване на украинските сили в Донбас, е малко вероятен. По-вероятно е да продължи сегашната тактика - бавно изтласкване на украинските войски в тесни направления и бавно настъпление, както в района на Бахмут и Авдеевка. Може би същата тактика ще бъде използвана в района на Кременная-Сватово. Продължаващите атаки срещу украинската енергийна инфраструктура и други атаки срещу украинските тилови линии са друга част от стратегията за война на изтощение.След отстъплението на руските войски от Херсон, украинската армия освободи значителни сили. Най-стратегическото направление за въоръжените сили на Украйна сега е на юг, към Мелитопол или Бердянск, за да се пресече руският сухопътен коридор към Крим. Това би било голяма победа за Украйна, затова руснаците укрепват Мелитопол. Украйна, южен фронт: взаимни заплахи и високата цена на грешките на руското командване.

Друг вариант за Украйна е Сватово. Успешните действия там биха застрашили целия северен фланг на руската фронтова линия. Големият въпрос обаче е колко украински сили са на разположение за настъпление в момента и какъв е графикът за сформиране и бойна готовност на новите бригади и корпуси. Украинската организация е впечатляваща. Предполагам, че до месец-два ще са готови за нови инициативи. Освен това притежават подготвен личен състав, бронирани машини и тежко въоръжение.

 

„Русия можеше да унищожи Украйна за един ден“

 

Пол Крейг Робъртс, бивш служител на Белия дом по време на администрацията на Роналд Рейгън, смята, че руската армия все още не е воювала с пълните си възможности.

Той твърди, че Руската федерация може да унищожи Украйна за един ден без използването на ядрено оръжие. Според него оттеглянето на САЩ от НАТО би помогнало за разрешаването на руско-украинския конфликт.През месеците война в Украйна Русия не се стреми към пълно унищожаване на украинската инфраструктура, противно на твърденията на Киев и западните страни, казва още Пол Крейг Робъртс. „Някаква част от руското правителство или армия най-накрая разбра, че Русия е във война.

Досегашната политика на Кремъл да позволи на Украйна да води война срещу руските войски изглежда е приключила. Енергията, транспортът, водоснабдяването на Украйна са изключени. Изглежда, че руснаците не искат да унищожат всичко, ако Западът и неговото марионетно правителство на Украйна не се вразумят“, смята Робъртс. Той твърди, че "Русия може да унищожи Украйна за един ден и без използването на ядрени оръжия", но има редица възпиращи фактори за Кремъл. И така, според бивш служител на Белия дом, голям брой смесени бракове между граждани на Руската федерация и Украйна, както и фактът, че украинското население е част от руската държава в продължение на няколко века, е важно за Москва. Той също така смята, че Кремъл „не иска да поеме отговорност за възстановяването на инфраструктурата на Украйна“.

 

Използвани са материали от ВВС и „Газета.ру“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4425 |04.02.2023 Зеленски: Все по-тежка е ситуацията на фронта в Източна Украйна . 26| 3400 |04.02.2023 Португалия ще изпрати танкове ”Леопард” на Украйна . 24| 3065 |04.02.2023 Зеленски иска още оръжия за Украйна . 2| 3211 |03.02.2023 Председателката на ЕК: Няма фиксиран срок за присъединяването на Украйна към ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads