Реклама / Ads
1| 2856 |26.07.2021 НОВИНИ

Експерти вещаят съставяне на кабинет след серията от консултации

.
Източник: БГНЕС
Най-вероятно правителство ще бъде съставено. Това прогнозира в ефира на bTV социологът Кънчо Стойчев, след като през изминалите няколко дни от „Има такъв народ“ проведоха серии от консултации с БСП, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се.БГ! Ние идваме“.
 

„Три неща са важни да разберем – предишният модел на управление беше отхвърлен два пъти, правителство с голяма степен на вероятност ще има, защото нито един от играчите няма интерес от нови избори и няма нищо лошо в това да има управление, контролирано от парламента“, допълни той.

 

Стойчев отчете, че досега се е слагал по-голям акцент върху състава на кабинета, докато сега ставаме свидетели на разговори за политики.

 

„Например, прословутото „изчегъртване“ – то не може да бъде в основата на едно управление. Трябва обаче позитивна програма, а акцентът в една позитивна програма е икономиката“, каза още той.

 

Политическият пиар Нидал Алгафари също смята, че партиите в парламента ще намерят общ език:

 

„Те трябва да се научат никога да не казват „никога“, защото когато се клеха и обясняваха, че няма да бъдат с еди-кой-си, се оказа, че трябва да бъдат с еди-кой-си. Това включва БСП и ДПС, защото без тях няма как да се случи правителство. Доскоро всички твърдяха, че моделът за разграждане е ГЕРБ-ДПС, а сега извадиха ДПС и започнаха да преговарят с тях“, допълни той.

 

По думите на Алгафари има допирателни точки между парламентарните сили. Според него сега са обединени около отхвърлянето на старата власт, но ще се появят и други.

 

„Всички казват, че не искат министри – управлението не става само с министри. Има областни управители, директори на дирекции и други големи звена, на които могат да бъдат. Проблемът, който ще възникне пред обикновените хора в България е, че когато получат подкрепа от една от трите партии на статуквото, винаги ще остане горчиво в устата“, уточни политическият пиар.

 

Политологът Росен Стоянов посочи, че е нормално да има отричане по време на предизборна кампания, а след това идва логиката и политическият прагматизъм.

 

„Когато се видят реалните резултати е ясно, че сам не може. Така ще бъде и занапред в следващи избори. Особено, когато говорим за формиране на парламент. Разприказваха се, раздвижиха се и започнаха поредицата от консултации. Асистемното, става системно“, обясни той.

 

Росен Стоянов отбеляза, че парламентарните партии се обединяват около три теми – Планът за възстановяване и развитие, президентските избори и бюджетът за следващата година. Той допълни, че е скептичен за формирането на стабилен кабинет, когато става въпрос за плаващи мнозинства.

 

Относно ГЕРБ, които обявиха, че ще бъдат опозиция в това Народно събрание, Стоянов заяви, че сами се превръщат в аутсайдери, като отказват диалог. Според Стойчев пък останалите партии се държали детински спрямо партията на Бойко Борисов.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3529 |25.07.2021 Ген. Атанасов: Хората ни дадоха знак – искат политическа стабилност и съставяне на правителство . 1| 3615 |23.07.2021 АПИ и експерти в спор качествена ли е прясно ремонтираната отсечка от АМ “Тракия” . 16| 6895 |17.07.2021 Цветан Цветанов: Съставяне на правителство ще е изненада . 8| 3591 |16.07.2021 Калоян Методиев не очаква преговори между ИТН и която и да е партия за съставяне на правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads