Реклама / Ads
18| 3092 |07.05.2023 НОВИНИ

Експлозии в Крим след предполагаеми украински атаки с дронове

.
Източник: личен архив
Редица взривове са избухнали на няколко места в анексирания от Русия полуостров Крим рано тази сутрин, съобщават руски и украински медии.
 

Според руските социални мрежи системите за противовъздушна отбрана са се задействали и отблъскват атаки.

 

Украйна е изпратила серия от дронове в Кримския полуостров, като руската противовъздушна отбрана е свалила поне един над пристанището на Севастопол. Това съобщи канал в Телеграм, свързан с руските правоприлагащи органи. По предварителна информация няма пострадали.

 

Според украински канали за наблюдение в Телеграм експлозии са станали в Севастопол и Саки, където Русия има военновъздушна база, както и на няколко други места на Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 г.

 

Снощи в по-голямата част на Източна Украйна беше обявена въздушна тревога. Предупреждението беше насочено към регионите на изток от Виница до област Херсон и Крим.

 

Междувременно Международната агенция за атомна енергия изказа безпокойство от напрегнатата ситуация около украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която се намира в близост до фронтовата линия на войната. Ситуацията става все по-непредсказуема и потенциално опасна в окупираната от Русия атомна електроцентрала, заяви снощи ръководителят на агенцията Рафаел Гроси.

 

Промосковската администрация в Запорожка област обяви евакуация в петък, включително и в град Енергодар, където живеят по-голямата част от служителите на атомната централа. Гроси казва, че служителите ще останат на площадката, но въпреки това ситуацията става "все по-напрегната, стресираща и предизвикателна" за тях и техните семейства. Според агенцията за ядрен надзор на ООН постоянният стрес може да доведе до грешки и аварии в атомната електроцентрала. Гроси отново призова за сключване на споразумение между Украйна и Русия, което да предпази от катастрофа най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4669 |06.05.2023 Като по учебник: И преполагаемият извършител на атентата срещу Прилепин призна само часове след взрива . 14| 3274 |06.05.2023 Властите в Крим свалили украинска балистична ракета . 1| 3380 |05.05.2023 Пътят на Георги Семерджиев след катастрофата до дома му е запечатан от множество камери . 2| 2788 |05.05.2023 След половин век прекъсване: Никола Стоянов посрещна у нас японския министър на икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads