Реклама / Ads
8| 3840 |24.09.2021 НОВИНИ

Екзекуциите се връщат в Афганистан

.
Талибаните връщат мрачните времена на тежки наказания и екзекуции в Афганистан. Това става ясно от интервю пред “Associated Press” на представител на новата власт в страната. С него се попариха всички надежди, че талибаните са преживели катарзис и са готови за едно по-либерално управление. Така се сбъднаха всички страхове на останалите в страната афганистанци.
 

Мула Нурудин Тураби е един от основателите на движението "Талибан". Той отговаря за изпълнението на суровото тълкуване на ислямския закон, когато талибаните управляваха Афганистан през 90-те години на миналия век. Бе министър на правосъдието и начело на така нареченото Министерство на Разпространение на добродетелта и предотвратяване на порока - така наречената “религиозна полиция”.

 

Днес, години по-късно движението отново е на власт. В началото талибаните се опитваха да убедят международната общност, че са загърбили варварските си разбирания за начина, по който трябва да се тълкува ислямския закон. Мнозина обаче останаха скептични, че движението е преживяло катарзис. Това бе и причината много жители на Афганистан да потърсят спасение извън пределите на родината си, когато напрежението започна да ескалира. 

 

В интервюто на Тураби за "Associated Press" става ясно, че всички тези страхове не са били никак безпочвени. Той посочи, че движението ще поднови жестоките наказания като ампутации на крайници и екзекуции. Те обаче вероятно няма да бъдат публични, както в миналото.

 

“Всички ни критикуваха заради публичните линчове на стадиона. Ние никога не сме си позволили да критикуваме техните закони и техните наказания. Никой няма право да ни казва какви трябва да бъдат нашите закони. Следваме исляма. Ще ковем законите си съобразно Корана”, отсече Тураби. 

 

След като талибаните поеха контрола над Кабул на 15 август и иззеха властта в страната както населението, така и цял свят следиха зорко дали новите управници ще се върнат към старите си навици. Думите на Тураби хвърлят светлина върху намеренията на властта и с тях става ясно, че движението все още е дълбоко свързано с консервативните си разбирания.

 

Тураби посочи, че този път съдиите (сред които и жени) ще решават делата въз основа на афганистанските закони, които стъпват върху Корана. 

 

"Рязането на ръце е от съществено значение за сигурността в страната", твърди Тураби. По думите му това има превантивен ефект. 

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4725 |18.09.2021 Момичетата в Афганистан няма да ходят на училище . 2| 3149 |15.09.2021 Шефката на ЕК с отчет за ваксинациите, планът за възстановяване и Афганистан . 11| 3241 |12.09.2021 Талибаните: Жените в Афганистан ще могат да учат в университет . 0| 2841 |10.09.2021 Топлите дни се завръщат, температури до 27 градуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads