Реклама / Ads
0| 4805 |24.01.2011 НОВИНИ

Електроцентралите - играчи на борсата за ток

.
От началото на следващата година производителите на електроенергия в България ще бъдат длъжни да продават определен процент от продукцията си на бъдещата борса за ток. Това съобщи Eлисавета Михайлова, директор на дирекция "Енергийни политики, стратегии и проекти" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), цитирана от Mediapool.bg.
 

По думите й платформата за търговия вече е доставена от "Сименс". Инсталира се в "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО), който ще получи допълнителна лицензия за администриране на борсова търговия, и от 1 април 2011 г. ще започнат тестовете с участниците, но без реални плащания.

По проекта за борса за електроенергия се работи от една година съвместно с експерти от Норвегия, тъй като там такъв пазар има вече 20 години и той е най-успешният в Европа, обясни Михайлова. Решено е да има българска борса с опция да се разширява към Румъния за последващо обединяване на двата пазара и създаване на регионален. При избора на модела са отчетени спецификите на родния отрасъл, където има редица дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията от производители и регулирани цени за индустрията и бита.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обаче ще продължи да определя цените на тока за домакинствата и част от фирмите. Това предвиждат подготвяните поправки за Закона за енергетиката, които се очаква да бъдат одобрени от Министерския съвет до края на февруари и много бързо – до края на март – и от Народното събрание.

На регулирания пазар - само фирми, ползващи до 1 гигаватчас

От регулирания пазар ще отпаднат част от предприятията, които досега се ползваха със статута на "защитен потребител". Европейската комисия позволява фиксирани цени, които у нас са по-ниски от тези на свободния пазар, да ползват фирми с до 50 души персонал и годишен оборот до 10 млн. евро.

Според енергийните фирми обаче с този статут се злоупотребява. Затова сега от МИЕТ са решили да променят критериите за "защитен потребител". Това ще е фирма с потребление до 1 гигаватчаса годишно и 200 киловолта инсталирана мощност. Останалите дружества ще са длъжни да купуват енергия от свободния пазар.

Ще се въведе обаче и понятие "уязвим потребител" за хората, които имат нужда от социални помощи за ползване на електроенергия. Критериите, на които трябва да отговарят те, за да получат финансиране, и размерът му ще се определят от социалния министър.

Задължителни квоти за търговия

Преди да заработи борсата, е необходимо да се приложат новите правила за търговия в деня на сделките, които регламентират почасова търговия, правилата за работа на пазара на балансираща енергия и и за спомагателни услуги. Всички производители на ток, присъединени в мрежата високо напрежение, ще трябва да изготвят прогнозни графици за цялото си производство, а ДКЕВР ще им определя задължителни годишни квоти за търговия на борсата.

Според Михайлова, ако на този пазар се пуснат 20 на сто от произвежданата електроенергия у нас, борсата ще е ликвидна.

В момента на свободния вътрешен пазар се търгува едва около 15 на сто от електропродукцията в страната.

Именно ликвидността на този пазар е най-голямата въпросителна пред съществуването му, но според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за решаването на този сериозен въпрос се предприемат необходимите действия.

Председателят на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска преди дни изрази съмнения, че борсата ще заработи в определения от министерството срок.

Причината според нея е, че при дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията от 40 процента от въглищните електроцентрали у нас и при преференциалните цени на тока от възобновяеми енергийни източници, на практика на борсата няма да има кой да играе с пазарни цени.

Според Михайлова обаче всичко това е съобразено при подготовката на електроборсата.

По време на предстоящите й тестове ще се наблюдава интересът от страната на производството и потреблението, като пресечната точка на търсенето и предлагането ще формира пазарната цена. Трябва да бъдат създадени и балансиращите групи, както и специалната група на производителите на ток от възобновяеми енергийни източници, която ще прогнозира производството за всеки час на следващия ден и ще отговаря за балансирането.

Ще се конфигурират и виртуални електромери на обекти на участниците в балансиращите групи. Постепенно ще се разиграва и подаването на оферти и определяне на клирингови цени за всеки час от търговията.

Технологичните загуби на ЕРП-ата ще се купуват от борсата

Предвижда се и електроразпределителните предприятия (ЕРП) вече да купуват от борсата декларираните от тях технологични загуби на ток, а разходите им да бъдат разпределяни към всички ползватели на електроразпределителната мрежа, чрез цената за достъп и пренос.

В момента разходите за тази енергия просто се признават от регулатора в цените на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, като още преди време бившият вече шеф на ДКЕВР Константин Шушулов призна, че комисията слага в цените по-високи от реалните загуби на ЕРП-ата. При последното одобряване на тарифите на тока (през юли миналата година) ДКЕВР реши да намали размера на признаните в цената технологични загуби по средата на регулаторния петгодишен период и предизвика недоволството на ЕРП-ата.

По думите на Елисавета Михайлова задължението на разпределителните дружества да си купуват от борсата технологичните загуби ще има дисциплиниращ ефект върху тях.

"При всички положения борсовата търговия с електроенергия ще направи този процес много по-прозрачен, потребителите могат да наблюдават промяната на цените в отделните часове на денонощието и да контролират потреблението си и товара, така че в крайна сметка разходите за електроенергия да намаляват", каза представителят на МИЕТ. Тя обаче не се ангажира с прогнози в какви граници може да поевтинее токът, защото всичко зависи от потреблението и търсенето от страна на играчите на борсата.

Амбициите на МИЕТ са на българската електроборса да се появят и чужди играчи, както и значителна част от износа на ток да се реализира през този пазар. Според Михайлова напълно реално е да очакваме сръбската страна да се включи активно в сделките на борсата ни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4963 |08.10.2010 Борсата отне 16 млн. лв. за ден от най-богатия българин . 0| 5054 |18.09.2009 10 000 отиват на борсата само за месец август . 5| 5557 |30.01.2008 Иван Костов: 3-ма големи играчи печелят търговете . 4| 5614 |26.09.2007 Георги Кадиев: Далеч от "корупционните" играчи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads