Реклама / Ads
9| 4532 |29.11.2020 НОВИНИ

Елена Йончева: На ход е Европейската комисия, която трябва да предложи законодателство за медийната свобода

.
Елена Йончева
На ход е Европейската комисия, която трябва да предложи законодателство, което да гарантира медийната свобода в държавите-членки. То трябва да се съобрази с принципите, заложени в резолюцията за свободата на медиите, която Европейският парламент прие в сряда с огромно мнозинство.
 

Това заяви Елена Йончева, съдокладчик по резолюцията от името на групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „Политически НЕкоректно“ на БНР.

 

Елена Йончева посочи, че въпреки „битката“ по конкретните предложения в комисиите, всички текстове, които тя предложи, бяха приети. Сред тях – европейските средства по комуникационните кампании да не се разпределят от правителството, което и да е то, защото по този начин то създава послушни, проправителствени медии. Вместо това, финансирането да става чрез неправителствена организация, която ще се основава на професионални критерии и няма да е свързана с конюнктурата в дадена страна.

Елена Йончева поиска повече прозрачност не само за собствеността на медиите, но и за финансовите потоци в тях, така че читателите и зрителите да са наясно с обективността на информацията, която получават.

 

Да има европейски фонд в подкрепа на разследващата журналистика, е друго от предложенията на Елена Йончева, прието в резолюцията на Европейския парламент. Освен това с документа тя настоява Европейската комисия да осигури защита за журналисти, така че да не бъдат обект на съдебни дела, с които да бъдат притискани и заплашени. Евродепутатът припомни, че преди да бъде убита малтийската разследваща журналистка Дафне Галиция, срещу нея са заведени около 50 дела. Това не означава, че тези, които под предлог, че са журналисти, клеветят и обиждат, ще бъдат защитени от съдебно преследване, уточни Елена Йончева.

 

В резолюцията, по нейно предложение, има и текст, който указва на държавите-членки да гарантират достъпа на медиите до информация от правителствата, възможност за интервюта с представители на управляващите, до пресконференции с тяхно участие, както и до работата на националните депутати. Мерките срещу пандемията заради COVID-19 не би трябвало да служат за оправдание да се затруднява работата на медиите, каза Елена Йончева.

 

В отговор на въпрос дали текстовете в резолюцията няма да останат само като констатации, тя заяви, че те са добра основа за европейско законодателство и, че Европейският парламент ще направи всичко възможно да ускори процеса по приемането му. Решихме държавите-членки да не се споменават поименно, за да може да се приемат общи правила за медийна свобода в ЕС, заяви Елена Йончева. Според нея те ще позволят България да се откъсне от ужасяващото 111-то място по свобода на медиите в класацията на „Репортери без граница“. „Ние сме там, защото стойностната журналистика няма съюзник в лицето на държавата“, каза тя. Дори правителството да не признава заключенията на тази международна организация, то няма как да оспори анализа за медийната свобода в годишния доклад за върховенството на закона в държавите-членки, който Европейската комисия представи през септември, припомни Елена Йончева.

В първия доклад за България медийната среда беше силно критикувана. 

 

Огромното мнозинство от европейски депутати, включително от Европейската народна партия, които застанаха зад резолюцията сега, показва разбирането за проблемите, коментира Елена Йончева. Според нея най-важното е, че ситуацията в България вече се обсъжда на всички заседания на комисии в Европейския парламент – за състоянието на медиите, за корупцията, за липсата на разделение на властите.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5148 |25.11.2020 Елена Йончева: С резолюцията за свободата на медиите настоявам за защита на разследващите журналисти . 5| 4378 |12.11.2020 От догодина ”зелената” зона за паркиране в столицата ще работи и в събота . 3| 3999 |11.11.2020 Станишев за следващия бюджет на ЕС: Благодарение на социалистите – зелена светлина за възстановителния план и върховенството на закона, повече средства за ключови програми . 6| 4465 |11.11.2020 Елена Йончева: Българските власти избягаха от европейския дебат за върховенството на закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads