Реклама / Ads
11| 3591 |03.05.2021 НОВИНИ

Елена Йончева: Нека покажем, че свободният дух на медиите в България не е изчезнал

.
Елена Йончева
В Световния ден на свободния печат - 3 май, нека покажем, че свободният дух на медиите в България не е изчезнал. Като начало можем да отказваме да отразяваме политици, които не смятат, че дължат отговори на обществото, свеждат комуникацията до монолози от джипката и бягат от журналистическите въпроси.
 

В Европейския съюз свободата на медиите е ценност, която за съжаление в последните години е под заплаха, особено в някои от държавите от Източна Европа. България е на последно място в ЕС по този показател. Европейските институции предприемат мерки, включително обсъждат европейско законодателство, за да засилят устоите на истинската журналистика, и аз съм активна част от този процес.


Междувременно трябва да направим така, че да не позволяваме средата да се влошава. Преди дни разговарях с Павол Сзалай от „Репортери без граници“ за стъпките, които се подготвят в ЕС. Павол познава много добре ситуацията в България, но все още не може да си обясни защо журналистите у нас позволяват към тях да се отнасят с пренебрежение, а трудът им да се обезценява и да се поставя под заплаха. Всички ние имаме интерес да спрем девалвацията на медиите, тя е саморазрушителна не само за професията, но и за обществото.


Нека се замислим за труда на журналистите. Водени от интереса, любопитството и чувството за обществена мисия да бъдат в центъра на събитията и да информират обществата за същността на случващото се, да помагат за вземането на решения, които да движат държавите към по-добро развитие, да са пазители на ценностите и свободите, някои от тях плащат с живота си, други - със здравето си и с разрушени семейства, трети - с цената на съдебни битки с непосилни финансови задължения.


Бих искала да оценяваме и да уважаваме техния труд. Без свободни и смели медии всички ние лесно ще ставаме жертва на манипулации и просто участници в чужди схеми.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3477 |02.05.2021 Корнелия Нинова: Христос Воскресе! Нека има благодат и любов във всеки български дом . 4| 2974 |30.04.2021 Синята и зелената зона в София са безплатни от днес до 4 май . 1| 2813 |28.04.2021 Стартира делото на ЕК срещу ”АстраЗенека” . 5| 3684 |27.04.2021 Елена Йончева: БСП не трябва да взема мандат. ГЕРБ ще направят всичко, за да няма служебно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads