Реклама / Ads
0| 3074 |06.03.2022 НОВИНИ

Елена Йончева: ЕС предоставя спешно на бежанците от Украйна временна закрила

.
Елена Йончева
ЕС задейства спешно Директивата за предоставяне на временна закрила за бежанците от Украйна. Това означава, че всички граждани на страната, както и тези, които пребивават законно там и не могат да се върнат в държавите си на произход, както и техните семейства, ще получат по ускорена процедура право да учат, да ползват здравни и социални грижи, да работят в която и да е държава членка. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за предаването „Брюксел 1“ на Милена Милотинова по тв Bulgaria ON AIR.
 

Тази директива се активира за първи път, подчерта евродепутатката. Това е извънредна мярка за предоставяне на незабавна закрила на разселени лица от държави извън ЕС. Този статут, например, ще позволи на работодателите в България да наемат украински граждани.

 

Временната закрила ще е за срок от една година, като може да бъде продължена два пъти с по шест месеца. Директивата не задължава бежанците да останат на територията на държавата членка, на която са пристигнали първоначално. От началото на войната, в България са влезли близо 25 000 украински граждани. Общо над 1 млн. души са напуснали Украйна от 24 февруари досега.

 

С нападението над суверенна държава Владимир Путин допусна историческа грешка. Това е трагедия както за украинския народ, така и за руския народ, коментира Елена Йончева. Тя отбеляза още, че и от геополитическа гледна точка, войната ще е вредна за Европа, защото изолацията на Русия ще я тласне към Китай – блок, с който ще трябва да се намери начин да се взаимодейства. Голямата опасност сега обаче е конфликтът да излезе извън границите на Украйна, да се разпростре към съседните държави членки на ЕС, според нея.

 

Елена Йончева обърна внимание на последната пресконференция на президента на Украйна Володимир Зеленски. Той сподели, че в разговор с полския си колега Анджей Дуда е поискал военни самолети. По думите му, президентът Дуда е заявил, че Вашингтон не е съгласен. Това признание може да се приеме като съществуване на своеобразни „червени линии“, договорени между Москва и Вашингтон докъде да се разпростира тази война, коментира Елена Йончева.

 

В няколко свои изявления от последните дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправя ясно послание, че организацията не воюва с Русия. НАТО засега отклонява и настояването на Володимир Зеленски да се затвори небето над Украйна.

Не е възможно да се постигне трайно мирно решение по военен път, каза още Елена Йончева. В случай че се помогне с въоръжение на Украйна, има опасност да се стигне до афганизация на конфликта, според нея. Тя припомни, че българските евродепутати социалисти не подкрепиха текстовете от резолюцията на Европейския парламент за Русия, в които се настоява за увеличаване и ускоряване на износа на оръжие и военно оборудване за Украйна.

 

Те не гласуваха и за предложенията за ограничаване на вноса на нефт и газ, както и за прекратяване на сътрудничеството с Русия в ядрената област, тъй като това би затруднило работата на АЕЦ „Козлодуй“ във време, в което тя е ключова за енергийния баланс на България.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3196 |02.03.2022 Елена Йончева: Конфликтът в Украйна няма военно решение . 0| 2951 |02.03.2022 ССБ призовава ВСС, ВКС, ВАС и прокуратурата да предоставят почивните си бази на бежанци от Украйна . 0| 7315 |25.02.2022 Елена Поптодорова: Китай няма да подкрепи Русия . 2| 4131 |24.02.2022 Елена Йончева пред Евронюз: Военната операция на Русия в Украйна нарушава системата за международна сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads