Реклама / Ads
0| 2891 |14.04.2022 НОВИНИ

Елена Йончева провери в Грузия мисията на ЕС за Абхазия и Южна Осетия

.
Елена Йончева
Евродепутатът Елена Йончева с делегация от подкомисията по отбрана на Европейския парламент (ЕП) посетиха Грузия, където провериха мисията на ЕС за Абхазия и Южна Осетия. Визитата съвпадна със следващата стъпка, извървяна от Тбилиси по пътя към членство в ЕС – Европейската комисия връчи въпросника на управляващите, в който те трябва да отбележат извършените и планирани реформи.
 

По време на посещението си европейските депутати се срещнаха с президента на Грузия Саломе Зурабишвили, министър-председателя Иракли Гарибашвили, министъра на отбраната, председателя на държавния Съвет по сигурност и други членове на изпълнителната и законодателната власт в Тбилиси.

 

Представителите на ЕП обсъдиха необходимостта ЕС да подпомогне Грузия в борбата с кибератаките и дезинформацията. Европейското членство изисква реформи в областта на правосъдието, свободата на медиите, върховенството на правото, както и укрепването на парламентарната демокрация, в която всички гласове от политическия спектър се зачитат, отбелязаха евродепутатите.  

 

Те отидоха до административната граница с Южна Осетия, за да проверят как протича наблюдателната мисия на ЕС в страната. Тя беше установена през 2008 г., въз основа на споразумение за прекратяване на военните действия, на което ЕС беше посредник. Целта й е да се предотврати възобновяването на сблъсъците по границите с републиките Абхазия и Южна Осетия, признати за независими държави от Русия. Москва на практика контролира тези територии. Въпреки клаузите от споразумението, руските войски по границите не предоставят достъп на мисията до районите на Абхазия и Южна Осетия.

В мисията участват 200 души, които не са въоръжени. За целта на наблюдението те все повече използват високотехнологични камери и дронове.

 

В знак на доверие и прозрачност грузинските полицейски сили имат ограничена екипировка в пограничните райони. Мисията помага в случаи на хуманитарни затруднения, както и наблюдава ситуацията със спазването на човешките права и предизвикателствата, пред които са изправени вътрешно разселените хора. В следствие на конфликта през 2008 г., около 261 000 души са напуснали домовете си, което съставлява около 7% от населението на страната.

 

Съгласно Механизма за отговор и предотвратяване на инциденти, създаден през 2009 г., наблюдателната мисия организира редовни срещи с участници, които имат отношение към сигурността на място. Те се председателстват съвместно с представителите на ООН и ОССЕ. Срещите са място, на което има възможност да се изразят притеснения за общата сигурност и за условията, при които живеят цивилните граждани. Вторият механизъм за изграждане на доверие, който мисията поддържа е гореща телефонна линия, на която се подава информация за инциденти.

 

Присъствието на ЕС донесе стабилност и укрепи чувството за сигурност, установиха европейските депутати в Грузия. Наблюдателната мисия е създала добри работни контакти с всички сили за сигурност, които присъстват и на двете места.

ЕП подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия в международно признатите й граници.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2653 |14.04.2022 Съдът решава за мярката за неотклонение на Елена Удреа . 0| 2920 |11.04.2022 Караджов иска „зелена светлина“ от НС - да позволи на АПИ да се разплати с пътните фирми . 0| 3454 |09.04.2022 Бившата румънска министърка Елена Удря остава в ареста . 0| 4384 |07.04.2022 Фон дер Лайен в София: „Зелена светлина“ за българския План за възстановяване. Изключителен е!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads