Реклама / Ads
42| 13369 |03.01.2022 НОВИНИ

Еленко Божков: Много от битовите абонати ще са пред фалит заради високата цена на природния газ

.
Еленко Божков
Това увеличение, което се получи с решението на КЕВР е изключително опасно и предупреждава за възможности, не толкова за липса на енергоресурси за отопление и осветление. Много от битовите абонати ще са изправени пред фалит заради високата цена на природния газ, а още повече малките потребители на електрическа енергия са изправени също пред опасност от фалит.

Това каза енергийният експерт Еленко Божков пред БГНЕС. ."Това се отнася за производители на хляб и сладкарски изделия, както и други малки фирми, които използват едновременно газ и електрическа енергия от свободния пазар.

 

Природният газ е по-скъп от отоплението с конвенционални електрически уреди.

„Един малък двустаен панелен апартамент на природен газ се отоплява за около 350 лева месечно, докато на парно цената е 250 лева. Отоплението с природен газ е по-скъпо от отоплението с конвенционални електрически уреди“, каза той.

 

Енергийно бедните у нас са 3 милиона. Има препоръка на ЕК, която е от 10 години. Тя е за идентифициране на енергийно бедните. Предишното правителство не направи нищо. Енергийно бедните у нас са над 43% от населението, това означава, че 3 милиона от населението са такива. Ние нямаме информация за идентифицирането на енергийно бедните, помагаме на около 100 000-150 000 домакинства, което е нищо“, категоричен е Божков.

 

Мораториумът носи повече вреди, отколкото ползи. „В мораториума вярват само Нинова и Гьоков, всички останали вече осъзнават вредата и опасностите, които носи този мораториум. Той е фатален за преносното предприятие ЕСО и разпределителните предприятия, защото те няма да могат да покриват разходите си за енергия и технологични разходи. Същото се отнася и за топлофикациите. Нещата не изглеждат никак добре“, заяви Божков

 

Присъствието на монополите допълнително влошава положението. „Много по-добре щеше да бъде ситуацията ако нямаше монополи. Основен проблем е монополът на българската независима енергийна борса, който тя налага в сделките с електрическа енергия, защото сега всички са принудени да купуват енергия на едро, тоест от борсата, което не дава възможност за търсене на изгодни договори между потребители и производители“, твърди Божков.

 

Правителството на Борисов е допуснало няколко основни грешки, според Божков.

„Основните грешки бяха допуснати от правителството на Борисов. Първо, целият пазар беше концентриран на независимата енергийна борса, което доведе до това, че не могат да се снабдяват дружествата с енергия от дългосрочни договори. Второ, не беше завършена в срок газовата връзка с Гърция. Трето, не се използваха възможностите, които ни дават едни директни преговори с Азербайджан, за да се договори друг начин за използване на целите количества азерски газ, както не се даде възможност на атомната централа да увеличи своето производство за битовите потребители“, каза експертът.

 

По темата за АЕЦ Белене, той заяви, че е можело да бъде изход от кризата.

„АЕЦ Белене вече щеше вече да е в процес на изплащане с приходите, които щеше да има“, каза той. А по темата за скока на цените, Божков смята, че ще отмине скоро. „Шоковият скок трябва да отмине до месец, цените на природния газ започнаха да спадат“, твърди Божков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6869 |01.01.2022 Премиерът Кирил Петков честити Новата 2022 година в компанията на едно от многото талантливи деца на България . 3| 2818 |24.12.2021 Много богослужения за Бъдни вечер и Рождество Христово . 1| 3310 |24.12.2021 Отец Георги Касапинов: Много по-важно е на трапезата да сложим нашите добродетели . 14| 6466 |22.12.2021 Георги Атанасов: ГЕРБ пусна много пипала, обхвана държaвата като паяжина
Реклама / Ads