Реклама / Ads
9| 2963 |16.03.2021 НОВИНИ

ЕМА остава ”твърдо убедена” в ползите от ”АстраЗенека”

.
Емър Кук Източник: БГНЕС
Ползите от ваксината срещу COVID-19 на компанията ”АстраЗенека” продължават да надвишават рисковете. Такава остава позицията на Европейския надзорен орган по лекарствата (EMA).
 

ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от коронавирусната ваксина на "АстраЗенека", въпреки че редица европейски страни преустановиха употребата й заради опасенията от кръвни съсиреци, подчерта ръководителят на лекарствения регулатора Емър Кук, съобщават Франс прес и Ройтерс.

 

"Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" за предотвратяване на Covid-19 със свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт надвишават риска от тези странични ефекти", заяви на онлайн пресконференция шефът на EMA Емър Кук.

 

Тя посочи, че няма индикации, че инцидентите с кръвни съсиреци, които шефът на EMA определи като "много редки", са причинени от ваксината, но експертите оценяват тази възможност.

 

Доверието в безопасността на ваксините е от първостепенно значение и агенцията извършва оценка на всеки отделен случай, каза още Кук.

 

"Ползите продължават да надвишават рисковете, но има сериозна загриженост и се нуждаем от сериозна и подробна научна оценка. Това е, в което участваме в момента", добави шефът на регулаторната агенция:

 

"Тази ситуация не е изненада. Когато ваксинираш милиони, е неизбежно да се появят редки или сериозни случаи на заболявания след имунизацията. Ролята на Европейската агенция по лекарствата е да оцени тези сигнали и да се увери, че вероятните странични ефекти ще бъдат бързо разследвани, за да разберем дали става дума за истински страничен ефект или за съвпадение."

 

Агенцията продължава да извършва оценка на докладваните отделни случаи след поставяне на ваксината и се очаква да завърши своя преглед в четвъртък (18-и март), след което резултатите ще бъдат публично оповестени, каза Емър Кук.

 

В понеделник EMA отново заяви, че все още смята, че ползите от ваксината на "АстраЗенека" за предотвратяване на Covid-19, заедно със свързания с коронавируса риск от хоспитализация и смърт, надвишават рисковете от странични ефекти.

 

Тогава европейският здравен регулатор също така посочи, че неговата Комисия за оценка на риска за фармакологична бдителност ще проучи данните за тромбоемболичните събития на 16 март и ще направи констатациите си на 18 март, заедно с "всички допълнителни действия, които може да се наложи да бъдат предприети".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3083 |15.03.2021 Фандъкова успокои: Фитнеси и молове остават отворени засега . 2| 3379 |11.03.2021 Делото „Цветков“: Подсъдимият за смъртта на журналиста остава в ареста . 4| 3251 |23.02.2021 Кристиан Николов остава зад решетките, въпреки обещанията му, че няма да се укрие . 1| 3130 |22.02.2021 Кюстендил: Маските на открито остават задължителни до 7 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads