Реклама / Ads
13| 5740 |24.06.2020 НОВИНИ

Емил Кошлуков обвинява Горан Благоев, СЕМ го защитава

.
Емил Кошлуков Източник: БГНЕС
Генералният директор Емил Кошлуков обясни пред СЕМ защо сваля от екрана предаването ”Вяра и общество” на Горан Благоев. Тезата на Кошлуков е, че предаването не отговаря на стандартите, тъй като в него липсва плурализъм, гостите са компрометирани, има нарушения на законодателството, вътрешния правилник и трудовата дисциплина.
 

Той обяви, че БПЦ на няколко пъти е възразявала с писма срещу теми в предаването и от години не изпраща свои представители в студиото. Имало и много писма на възмутени зрители. освен това имало порочни практики в самия екип, като например, че Благоев назначил съпругата си на договор.


Преди да дойда при Вас, аз съм провел срещи със Синода, с много хора, за да съм сигурен, че ще представя правдиво нещата, заяви Кошлуков. В хода на разговора той призна, че не гледа предаването.


Доста страшни обвинения хвърляте срещу водещия Горан Благоев, с много голяма част от тях не съм съгласна, заяви председателят на СЕМ Бетина Жотева.


Аз не видях нито една секунда, в която вярата да бъде хулена. По-скоро критично отношение към църквата и нейните земни представители и бяха зададени въпроси как те боравят с държавни средства. Православието не е критикувано, добави Жотева.


Предаването не е спряно. Нещо повече - мисля, че има нужда от повече такива предавания. Не са спрени повторения на предаването. Хубаво е да не се слушат лъжи в медиите, заяви Кошлуков. Той имал намерения за още предавания на религиозна тематика. Не посочи обаче дали предаването ще остане в този му вид със същия автор и водещ.


Въпреки думите му, че отпадането на повторенията на предаването през лятото е лъжа, от думите му стана ясно, че повторения наистина няма да има. Вместо това ще се излъчват филми и сериали.


Не останах с впечатление за краен критичен тон. Мисията на журналиста е да бъде критичен, коментира на свой ред Розита Еленова. Не бих искала да ви питам дали сте имал среща по ваша инициатива със Синода. Искам да знаете, че вие трябва да сте независим. Не би трябвало да има такива преки срещи, добави Еленова.

Предаването е продукция на БНТ, никой не е женен за БНТ, на никой предаване не му се полага по наследство, коментира Кошлуков по повод дали Горан Благоев ще остане в БНТ. Емблема за "Панорама" е и Иван Гарелов, пък го води Бойко Василев... Моята практика е да налагам наказания, вероятно ще бъде така и сега, добави шефът на националната телевизия в отговор на Розита Еленова.


"Да получаваме зрителско мнение и молба за сваляне на водещ на мен не ми се беше случвало. Това е учудващо и тотално неприемливо." Това каза София Владимирова, открито изразявайки съмнение в автентичността на въпросните зрителски писма. Владимирова изрази учудване, че въпросното спортно предаване е от 6 юни, а зрителското писмо до СЕМ е пристигнало на 16 юни.


Тя подчерта, че не е работа на СЕМ да сваля водещи и предавания, това е решение на ръководството на БНТ. Не е ли цензура недопускането на гости, попита още тя.


Бетина Жотева попита дали предаването „Вяра и обществео“ е образивателно или публицистично по лиценз. Тя припомни, че изискването в ЗРТ за плурализъм (различни гледни точки и събеседници) важи за предаванията с политичесака и икономическа тематика, а не за образователните. Ако то не е публицистично, тогава защо БНТ не спазва лицензиите на предаванията, запита тя.

 

Отговорът на Кошлуков бе, че действително предаването е с лиценз за образователна програма, не з апублицистика, но последното предаване е било в публицистичен формат. Това според него не било редно, но досега никой не смеел да се намеси в работата на „емблематичните лица“ на телевизията като Горан Благоев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5001 |21.06.2020 Емил Димитров: В МОСВ има нерешени проблеми от 2014 г. . 21| 6671 |21.06.2020 АЕЖ: Емил Кошлуков да обясни какво се случва с предаването ”Вяра и общество” . 40| 12644 |15.06.2020 Кошлуков вади сатъра за Горан Благоев и ”Вяра и общество” по БНТ . 6| 6673 |01.06.2020 Емил Димитров за новото назначение в МОСВ: Славея Стоянова ни е единственият избор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads