Реклама / Ads
19| 11428 |13.08.2024 НОВИНИ

Емилия Милчева: Докога софиянци ще продължават да покриват загубите на "Топлофикация-София" и да търпят ремонтите?

.
Източник: БГНЕС
Докога софиянци ще продължават да покриват загубите на "Топлофикация-София" и да търпят неудобствата от безцеремонното планиране на ремонти? Емилия Милчева за скандалите в София, безводието в България и още безобразия.
 

В най-горещото време от годината половин София е без топла вода. Разбира се, този въпрос веднага ще си намери отговора: “Айде стига, жълтопаветни мрънкачи, има места, където хората от години са на режим на водата, купуват нонстоп бутилирана, вие ревете за топлата вода”. В старозагорското село Стрелец например местните хора имат вода един път на няколко дни, няма и водоноски. Община Плевен минава на воден режим, а в благоевградското село Господинци в светлата част на денонощието има вода в едната част на селото, в тъмната - другата. А в цяла България на воден режим са над 400 000 души, почти колкото абонатите на столичното парно - близо 450 000, които ползват парно и/или топла вода.

 

За улеснение на монополиста

 

Като всеки монополист, и общинското дружество просто уведомява абонатите си няколко седмици преди спирането на топлоподаването поради “профилактика и планови ремонти”. Няма проблеми от съдебни дела, тъй като клауза в договора предвижда, че абонатът е длъжен да има алтернативен източник на топла вода и на отопление - именно за да не покрива дружеството щети, причинени от аварии и профилактики. Вероятно малцина от абонатите са се подсигурили с бойлери, повечето разчитат на нагреватели - или пък използват студена вода. Но никой не се усъмнява в необходимостта профилактиката и ремонтите да се вършат точно в този момент.





Поради старите и износени тръби, мрежата на „Топлофикация София“ се нуждае от ремонти, но за тази дейност бяха направени интересни разкрития. Преди два месеца Борис Бонев, лидер на “Спаси София”, партньор на ПП-ДБ в управлението на столицата, разкри, че шефът на "Топлофикация" Александър Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности в дружеството, превъзлагани след това за изпълнение на фирми на жената, с която е във фактическо съжителство. Покрай нейната фирма, изплува и друга, също печелила поръчки на “Топлофикация”, свързана с бившия общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Според лидера на “Спаси София” около 80 на сто от договорите по обществените поръчки на “Топлофикация-София” са сключени с това дружество.

 

Неефективна и субсидирана

 

Докога софиянци ще продължават да покриват загубите на „Топлофикация-София“ и да търпят неудобствата от неефективното планиране на ремонтните дейности? Въпреки субсидираната електроенергия, която „Топлофикация-София“ продава на преференциални цени, продължава да не плаща за природния газ - а е неговият най-голям консуматор в България. Близо една трета от доставките на синьо гориво - около 1.2 млрд. куб. метра - е за столичното дружество, което не спира да трупа загуби.

 

Задълженията към БЕХ надхвърлят 1.6 млрд. лева и при толкова огромни дългове влизането на частен инвеститор, който да санира дружеството, е на практика невъзможно. (Откупуването им от държавата беше спряно от служебното правителство на Димитър Главчев.) Това е резултатът от остарялата инфраструктура, неефективното управление и липсата на достатъчно инвестиции в модернизация.





Александров подаде оставка, но промяната на мениджмънта бе извършена с гласовете на ГЕРБ, БСП, ИТН, отцепниците от “Възраждане”, Карлос Контрера от ВМРО и изключения от ПП-ДБ-“Спаси София” Благовест Георгиев. Това мнозинство в СОС осуети плановете на кмета Васил Терзиев и за ръководството на още пет ключови общински дружества - “Център за градска мобилност”, “Столичен електротранспорт”, “Столичен автотранспорт”, “Метрополитен” и “Софтинвест”.

 

Тази съпротива показва, че всичко ще върви по старому. Обещанията на Терзиев, дадени в предизборната кампания, за по-качествена услуга, ще си останат там. Примерите с други европейски столици като Виена, където подобни ремонти се планират внимателно и се извършват с минимално прекъсване на услугите, показват, че е възможно да се осигури непрекъснато топлоподаване дори по време на летните месеци. Там потребителите рядко остават без топла вода за повече от няколко часа или ден.

 

Всички плащат дълговете

 

В България всички данъкоплатци, плащайки неколкократно през годините дълговете на столичното парно, субсидират евтиното отопление на софиянци - и схемите на разпределение на обществените поръчки.





За новата власт на “Московска” 33 остава ледена кофа.

 

Автор: Емилия Милчева, "Дойче веле"

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10853 |13.08.2024 DW: Русначетата бленуват да прекарват лятото си в братска Северна Корея . 0| 2263 |13.08.2024 5-ма души бяха ранени при нападение с нож в Турция. 18-годишен е арестуван, бил под влияние на видеоигри . 4| 7607 |13.08.2024 Експерт: Злоупотребите с европейски средства са станали в "Булгартрансгаз" при управлението на Владимир Малинов . 0| 2260 |13.08.2024 Австрийският канцлер увери, че ще предприеме стъпки за укрепване на капацитета на страната за борба с тероризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads