Реклама / Ads
6| 5250 |11.12.2019 НОВИНИ

„ЕМКО“: Прокуратурата лъже за случая с Гебрев, не е искано от ОЗХО съдействие за Новичок

.
Емилиян Гебрев
Не е вярно твърдението на прокуратурата, че има отказ на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) да предостави техническо съдействие за анализиране на използваните отровни вещества срещу Емилиан Гебрев, сина му и директор на фирма ЕМКО. България е единствената страна-членка на ОЗХО, която отказва да признае компетенциите на организацията.
 

Това твърди в свое становище фирма "ЕМКО" на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Вчера прокуратурата излезе със съобщение докъде е разследването на инцидент с него през 2015 г.

 

Ето и цялото становище на ЕМКО:

Във връзка с публикуваната официално информация от Прокуратурата на РБ относно разследването на опита за покушение на 3-ма български граждани, в т.ч. Емилиян Гебрев, неговия син и директор на фирма ЕМКО е необходимо да се направят някои допълнителни уточнения.

 

Документално са установени следните факти и обстоятелства:

 

1. Лабораторията VERIFIN наистина е установила "две съединения съдържащи фосфор" в пробите на българските граждани. За едното от тях лабораторията изрично посочва, че "не е било идентифицирано".

 

Изследването е от м. юни 2015 г., когато за Новичок още никой не говори и тези отрови не са в референтните списъци на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Именно въпросното неразкрито съединение, на фона на разкритията около престъплението в Солсбъри е основанието да бъде поискано възобновяване на следствието в България през м. октомври 2018 г., т.е. вече преди повече от една година.

 

2. Не е вярно твърдението на прокуратурата, че има отказ от страна на ОЗХО да предостави техническо съдействие за анализиране на използваните отровни вещества. Такова искане българската страна до ден днешен не е направила по надлежния ред.

Така България става единствената страна-членка на ОЗХО, която отказва да признае компетенциите на организацията.

 

Основателно възниква въпросът защо за Великобритания и за други държави няма проблем да се позоват на експертизата на ОЗХО, а за България някакъв проблем ли съществува?

 

3. Предмет на допълнително разследване е кое звено на изпълнителната власт е уведомило главния прокурор, че, както пише самият той, "представителите на ОЗХО... са дали сигнал, че O3XO няма да предостави свои експерти...".

 

Възниква въпросът, що за форма на дипломатическо общуване е тази "сигнал", и неволно ли е заблуден главният прокурор с невярна интерпретация, или това е умишлено действие на длъжностно лице от изпълнителната власт, извършено под вишестоящо указание. В тази връзка, също така възниква въпросът дали това действие не попада в хипотезата на прикриване на престъпление, което се наказва по закон.

 

4. Необясним е отказът на прокуратурата, вече една година, въпреки наличието на необходимите двустранни договорености и многобройни професионални контакти, да отправи запитване до руските власти за потвърждение, или опровергаване на установената самоличност на физическите лица, заподозрени като преки извършители на покушението, както и на други свързани с тях лица, за които има основателни подозрения, че са причастни към престъпна дейност на територията на България.

 

5. Не е вярно твърдението на прокуратурата, че "към м. април 2015 г. от страна на Е.Гебрев не са предприемани действия за придобиването на предприятието "Дунарит". Документално е установено, че тези действия са факт още през м. февруари 2015 г. и документите са на разположение на разследващите. Основателно възниква въпросът дали за прокуратурата не съществуват други причини да изключва версията, според която интересът на ЕМКО за придобиване на Дунарит е бил мотив за покушението?

6. Необясним е също така отказът на прокуратурата да разследва връзката между покушението и разкритият от властите неотдавна план от началото на 2015 г. на т.нар. "шпионски кръг" с участието на български и руски граждани, да се предотврати дружествата Дунарит, БТК и други да "попадат в български ръце" (става въпрос за т. нар. "шпионско дело" срещу движение "Русофили", б.р.)

 

7. Необясним е упоритият отказ на прокуратурата да разследва собствеността, връзките и дейността на офшорната компания "Виафот", която се използва като основно оръдие за юридическите атаки срещу ЕМКО и Дунарит, които са в списъка на стратегическите предприятия на България. На следствието са предоставени документи от които могат да се направят редица обосновани предположения, че тази офшорка и свързаните с дейността й физически и юридически лица имат отношение както за мотивите, така и за поръчителите на покушението.

 

8. Разследванията на фактите и обстоятелствата около покушението, извършвани от независими международни екипи водят към заключението, че офшорката "Виафот" не само се толерира от някои членове на правителството, но и е обвързана със звена на Съдебната и на изпълнителната власт, в частност с Комисията за защита на конкуренцията.

 

9. Не е вярно твърдението на прокуратурата, че на г-н Гебрев се предоставя информация за хода на досъдебното производство. Поредният отказ на водещите прокурори е с номер 7107/2015 от 29.10.2019 г. Понастоящем този пореден отказ се обжалва.

В името на обективността е важно да се приветства смелостта на прокуратурата да оповести официално някои нови важни разкрития. На първо място - ключовото разкритие за наличието на видеозапис от местопрестъплението. Макар, че по разпознаването на образите на извършителите все още се работи, фактът, че за времето, мястото и конкретните действия вече има фактически доказателства е многозначителен. Това съвпада и със заключенията на международните разследващи екипи.

 

Използваме случая да потвърдим, че зад всяко наше твърдение стоят документално обосновани факти и обстоятелства, които се обогатяват с всеки изминал ден. Това ни дава увереността да вярваме, че установяването на истината не е далеч и че свързаните с този терористичен акт извършители, помагачи, поръчители и подбудители ще получат полагащото им се възмездие."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4295 |10.12.2019 Прокуратурата е поискала сътрудничество от ФБР за отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев . 8| 6829 |08.12.2019 Проф. Даниел Вълчев: Прокуратурата има правомощия над обичайните и това е проблем . 7| 5067 |06.12.2019 Съдия: Вътрешен човек от прокуратурата няма как независимо да разследва главния прокурор . 3| 5330 |05.12.2019 Съдът на ЕС: Собственикът на апартамент е длъжен да плаща и за отопление на общите части

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads