Реклама / Ads
15| 8218 |19.05.2021 НОВИНИ

ЕМКО сигнализира за злоупотреби от страна на Иван Гешев

.
Иван Гешев
Оръжейният завод ЕМКО, чийто собственик е отровеният преди време бизнесмен Емилиян Гебрев, сигнализира правосъдното министерство за злоупотреби със служебно положение от страна на главния прокурор Иван Гешев. В писмо до медиите се посочва:
 

В рамките на шумната кампания в последните дни на управлението на Б. Борисов по повод поредните разкрития за дейността на агенти на руските специални служби в България, представители на изпълнителната власт и на прокуратурата си позволиха редица неверни твърдения по отношение на ЕМКО и г-н Емилиян Гебрев. Повечето от тях бяха публично, документално опровергани от ЕМКО. В този контекст считаме, че е важно да се добави и следното:

 

1.     В официално съобщение на прокуратурата под ръководството на Иван Гешев от 21.02.2020 г., в което се съобщава за повдигането на задочни обвинения срещу руски граждани за опита за убийство срещу 3-ма български граждани през 2015 г. се твърди също, че разследващите са били „събрали данни и относно наличието на още четири други опита за покушение по отношение на Емилиян Гебрев".

Тогава, още на същия ден в съобщение за медиите заявихме, че твърденията за „други опити" са измислици.






2.     Вече е фактически установено, че подобни твърдения наистина е имало и те са били разследвани от компетентните органи. Официалните заключения, които категорично отхвърлят тези твърдения излизат в специален доклад още на 20.02.2020 г., преди цитираното официално съобщение на прокуратурата на Иван Гешев. Остава без отговор въпросът защо главният прокурор е разпоредил публикуването на твърдения, за които му е било известно, че са неверни?

 

3.     Още по-възмутителен е фактът, че в условията на рецидив, на 15.09.2020, прокуратурата отново публикува в официално свое съобщение същите доказани неистини.

 

4.     Извършената от български и чуждестранни независими експерти проверка по случая документално е установила, че източник на въпросните твърдения на прокуратурата е единствено и само лицето Веселин Бушев, български гражданин. Съществува изобилна информация за връзките на Веселин Бушев с кръгове, свързвани с лицата Делян Пеевски, Бисер Лазов и други, за които има данни за причастност към „усвояване" на активи на КТБ, възпрепятстване на строителството на газопровода ICGB с Гърция и пр. дейности.

 

5.     Независимо от категоричното официално опровержение на гореспоменатите твърдения на Веселин Бушев, на среща неотдавна с журналисти, главният прокурор Иван Гешев, в официалното си качество е направил тези и други подобни лъжливи твърдения отново, при това в писмен вид. Тези действия на главния прокурор Иван Гешев представляват груба злоупотреба със служебно положение, а вероятно и нарушение на други разпоредби на Закона и на етични стандарти.






6.     Погазването на законите от страна на най-висшия прокурор, който е назначен именно да ги брани от нарушения и посегателства е повод незабавно да му бъде поискана оставката. Ако няма доблестта да си я подаде сам.

 

7.     Във връзка с горното е изпратен сигнал на Министъра на правосъдието, в качеството му на Председател на Висшия съдебен съвет с искане да се постави въпросът за дисциплинарно наказание на Иван Гешев за извършените закононарушения.

 

8.     Ползваме се от случая да напомним за неистините и измислиците, разпространявани от прокуратурата във връзка с оповестените от Иван Гешев взривове на територията на България в периода след 2011. Както сме заявявали и преди, опитите да бъде приписана на ЕМКО причастност към всички тези инциденти, както и гореспоменатите лъжи за „други покушения" срещу г-н Емилиян Гебрев целят отклоняване на вниманието от истинските мотиви и факти зад терористичните действия на руската агентура в България. Отказът да се разследват истинските, очевидните мотиви и факти поражда обоснованите предположения, че прокуратурата съучаства в прикриването на истината. Надяваме се причините скоро да станат ясни за българската и международната общественост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3115 |29.04.2021 ЕМКО отвърна на прокуратурата: Има сериозно разминаване с истината . 9| 3182 |28.04.2021 Божанков критикува Комисията по злоупотребите: Липсва й Жоро от „Съдебен спор“ . 12| 3339 |28.04.2021 ЕМКО пита прокуратурата: Защо се опитва да заблуди международната общност . 29| 3795 |25.04.2021 Последни уточнения на ЕМКО за руските агенти, взривовете и връзката с Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads