Реклама / Ads

9| 4033 |24.01.2020

ЕМКО: Спрямо лицата с фалшивите или истински имена са повдигнатите обвинения по случая „Гебрев“

.
Емилиян Гебрев
Спрямо лицата с фалшивите или с истински имена са повдигнатите обвинения срещу трима руски граждани по случая „Гебрев“? Този въпрос задават от фирма „ЕМКО“ в официално съобщение до медиите. Уточняваме, че собственикът на „ЕМКО“ Емилиян Гебрев, неговият син и един от подчинените му бяха отровени през 2015 г. с вещество подобно на това, използвано срещу Сергей Скрипал.

Пет години след опита за убийството на Гебрев, прокуратурата обяви вчера, че е повдигнала обвинение на трима руски граждани. Заради това те вече се издирват с червена бюлетина на Интерпол.

 

От „ЕМКО“ уточниха още:

На 20 януари 20202 г. Прокуратурата на РБ излезе с официално съобщение, че са повдигнати обвинения срещу три лица, руски граждани, за опит за предумишлено убийство на Емилиян и Христо Гебреви и директор във фирма ЕМКО. В тази връзка и по повод многобройни запитвания от страна на български и чуждестранни медии, считаме за необходимо да заявим следното:

 

Последните публични разкрития по случая от страна на прокуратурата, в т.ч. видеозаписи от местопрестъплението, както и идентификацията на извършителите, довела до повдигането на обвиненията и заповедите за техния арест са важни стъпки за разкриване на всички факти и обстоятелства, свързани с престъплението. Те потвърждават констатациите на други, включително журналистически разследвания, отразени широко в българските и световните медии. Нещо повече, повдигането на обвинения вече е и официално потвърждение, че на територията на България, държава членка на НАТО и ЕС е извършен терористичен акт срещу български граждани, с използването на химически съединения. Във връзка с последните действия на прокуратурата, считаме за важно да отбележим следното:

 

1.     Отсъствието на конкретни имена на извършителите предизвиква въпроса дали обвиненията са повдигнати на лицата по техните истински, или фалшиви имена, с които са пребивавали в България. Важно е също така де се уточни, дали българските власти са се опитали да изяснят валидността на имената, паспортните данни и друга налична информация със съответните власти в Русия. Известно е, че между прокуратурите на България и Русия са подписани договорености за сътрудничество в борбата с тероризма.

 

2.     Остава неизвестно защо българските власти продължават да отказват техническата експертиза от страна на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за нов анализ на използваните за престъплението химически съединения. Припомняме, че наличната през 2015 г. информация не позволи идентифицирането на поне един елемент от установените фосфороорганични съединения. Този отказ, който официално бе потвърден от властите и в последните дни,  става на фона на информациите, че международни разследващи екипи вече са близо до разкриването на вероятните източници на използваните през разглеждания период химически отрови.

 

3.     Оповестеният от прокуратурата напредък в разследването позволява да се направят следващите стъпки, свързани с разкриването на мотивите за престъплението и възможните български съучастници. Така например, от особено значение е изясняването на фалшификацията съдържаща се в официална кореспонденция към и от Министерството на външните работи на България, част от която са дипломатическа нота КО 194-45-1/30.04.2015 г. и други документи, съвпадащи с датите около престъплението. Има сериозни основания да се счита, че следите водят именно към вероятни мотиви и съучастници.

 

Като приветстваме подхода на прокуратурата за по-широка откритост при воденето на разследването, считаме за свое задължение от своя страна да допринасяме за тази откритост в полза на обществения интерес.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Грипна ваканция в столицата! Учениците в почивка до 5 февруари 0| 3669 |24.01.2020 . Кралицата даде зелена светлина за Брекзит 0| 3384 |23.01.2020 . Строителна фирма остави без ток над 4300 жители на ”Симеоново”, ”Бистрица” и ”Железница” в столицата 0| 3372 |21.01.2020 . Временно се ограничава движението в столицата 1| 3343 |10.01.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ