Реклама / Ads
0| 10635 |26.07.2022 НОВИНИ

Енергиен експерт: Петков беше на туризъм в Азербайджан, може да заменим газа с мазут

.
Еленко Божков Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Годишното потребление на газ в България е 3 млрд. кубични метра. За осемте месеца, през които Европа иска да намалим с 15% потреблението си, при нормално потребление за периода около 2 млрд. кубика, означава, че то възлиза на 300 млн. кубически метра. Ако те се намалят, могат да бъдат заменени с приблизително 268 хил. тона мазут. Това пресметна в ефира на Bulgaria ON AIR енергийният експерт Еленко Божков.
 

По думите му това количество е около една четвърт от производството на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

 

Божков е на мнение, че „както са свикнали“, управляващите ще приемат предложението на ЕК за намаляването на потреблението на газ по време на срещата на енергийните министри в Брюксел.

 

„Трябва да се проследят комплексните разрешителни на големите горивни инсталации и да се види какви възможности дават те за работа на мазут“, категоричен бе той.

 

Експертът определи посещението на премиера в оставка Кирил Петков в Азербайджан като „туризъм“ и подчерта, че България „няма енергийна дипломация, което се вижда от хаотичните ни действия“.

 

Божков коментира и първоначалната информация от доклад на Комисията по енергетика, изтекла в медиите, според която „правителството умишлено е работило за по-скъпи доставки на газ за конкретни посредници“.

 

„След като Рамадан Аталай, който е бивш председател на Комисията по енергетика, твърди това нещо, има много голяма доза истина и това не е поредният фитил“, смята той.

 

Според енергийния експерт не трябва да бъде изпускана възможността да се възобновят преговорите по дългосрочния договор с „Газпром“, изтичащ в края на годината.

 

„Интеконекторът с Гърция е една възможност. Дано октомври месец да тръгнат количествата с ниска цена, а не тези, които получаваме сега по връзката Сидирокастро - Неа Месемврия“, изрази надежда той.

 

Божков изчисли, че до края на октомври трябва да бъдат нагнетявани по 2,5-3 млн. кубични метра газ всекидневно, за да бъде запълнено газохранилището в Чирен.

 

„Съществува закономерност, която не може да бъде пренебрегната. Тя гласи, че когато в Европа се повишава цената на природния газ, автоматично започва повишаване и на цената на електрическата енергия на електроенергийната борса в София. Това се потвърждава вече две години“, каза той.

 

Божков обобщи, че с повечето му колеги виждат „спасение“ в това Иван Иванов да бъде върнат на поста председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

 

„Станислав Тодоров не направи нищо особено през периода, за който беше избран. Повечето бяха глупости и използва служебното си положение за лични цели“, заключи експертът

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2927 |25.07.2022 Петков пред млади умове: Ще учите по целия свят, мисията ни е да работите в България . 0| 3374 |24.07.2022 Енергиен експерт: Тази зима ще бъде много скъпа и много студена . 0| 5785 |24.07.2022 Бурни спорове в социалните мрежи: С или без охрана ходи Кирил Петков на почивка на „Корал“ . 0| 3212 |22.07.2022 Ден 2 от визитата на Петков в Азербайджан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads