Реклама / Ads
1| 2860 |31.01.2022 НОВИНИ

Енергийният министър: Цената на газа можеше да скочи с 5%, а не с 30%

.
Александър Николов Източник: стопкадър, Нова телевизия
Цената на газа за януари е функция от поведението на ръководството на „Булгаргаз“ и това, че предложените решения от тяхна страна са приети директно от КЕВР. Повишението е могло да бъде 5%, вместо 30%. Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на енергетиката Александър Николов.
 

„Естествено, че с поведението си са вдигнали цените. България разполага с два дългосрочни договора и с хранилището в Чирен. Управлението на тези договори и хранилището и възможните действия, които можеха да бъдат предприети, водеха до сценарий, в който повишението можеше да е 5%”, категоричен е той.

 

По думите му ръководството на „Булгаргаз” не е работило за запазване на интересите на дружеството. Той отбеляза, че в страната има две борси за търговия на синьо гориво:

 

„Какво се случва? Когато миксирате всичко накуп създавате, така че цената да е изкуствено по-ниска и на свободния пазар. Появява се определено юридическо лице и закупува на по-ниската цена. Да, реализира малка печалба за „Булгаргаз”, но огромната част остава в съответните юридически лица“.

 

Николов уточни, че ръководството на „Булгаргаз” е сменено след поредица от получени данни и проверки от страна на Българския енергиен холдинг.

 

„Относно това дали някой се опитва да овладее енергетиката - за последните шест седмици няма сменен нито един изпълнителен директор на системните дружества”, подчерта министърът.

 

Според министъра, вместо с цената на газа да се защитава общественият интерес, е защитен търговски. Чий – предстои да бъде изяснено.

 

Коментар от Николов дойде и за високите цени на тока и възможността износът на електроенергия да бъде спрян: „За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар“.

 

Александър Николов добави, че ако спрем износа, цената ще падне, но предупреди: „Това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем“.

 

Министър Николов отчете, че цените на тока в Европа на битовия пазар са много по-високи.

 

„Факт е, че енергийната криза е криза за цяла Европа. Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион”, каза той.

 

Николов посочи дали е възможно общините, които изключват осветлението, и училищата, болниците и манастирите, които се сблъскват с проблеми заради високите цени да преминат на регулирания пазар на електроенергия: „Не, не може да стане. Има краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим - е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена“.

 

Министърът на енергетиката засегна и сметките на студентите, живеещи в общежития, които заплащат високи сметки за ток поради факта, че сградите са регистрирани като юридически лица и са на свободния пазар. „Към момента те ще получат размера на компенсациите, който е валиден в цялата страна”, обясни Александър Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3858 |31.01.2022 Н. Йорданова: Европа е наясно със ситуацията у нас и трудно може да бъде заблудена с „прах в очите“ . 14| 3815 |31.01.2022 Енергийният министър: Ако спрем износа на ток, ще пострадат Румъния и Гърция, балансираме региона . 14| 6130 |30.01.2022 Новият шеф на борда на „Булгаргаз“: Цената на газа е увеличена по нелогичен начин. Може да се оптимизира и при тези доставки . 4| 3587 |29.01.2022 Енергийният министър: Освобождаването на ръководството на „Булгаргаз“ е резултат от проверката на БЕХ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads