Реклама / Ads

0| 2392 |30.04.2022 НОВИНИ

Енергийният министър обеща: Няма да има режим на тока

.
Александър Николов
Няма да има режим на тока у нас. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по НТВ.

„Природният газ се използва за производство на електричество в голям мащаб. За радост, у нас това не е така. Рискът да се стигне в някакъв момент до потенциален режим на тока така, както в България се спря газът от днес за утре, е нещо, което сериозно притеснява колегите енергийни министри в други европейски държави. Как те биха процедирали – не мога да кажа”, коментира той.

 

„Газпромбанк” върна на Германия и Австрия плащането за газ в евро

„България и „Булгаргаз” нямат нито едно нарушение по съществуващия договор. Страната ни не е спряла изпълнението му по никакъв начин. Всичко по всяка една клауза е изпълнено. Решението да се спре подаването на газ към България е на руската страна”, каза още Николов.

 

По думите му обаче проблемът с предложения от Русия начин на плащане има сериозни детайли. „Те се състоият в начина на описания механизъм от руска страна, който води до сериозни щети за България. Нещо повече, начинът на описване на това в писмото, получено в „Булгаргаз”, ясно декларира, че подписването на подобно споразумение става неделима част от договора”, коментира той.

 

Според него в този механизъм се губят много важни неща за България. „Губи се контролът върху средствата, изобщо не е описано превалутирането на какъв курс се случва, извършва го трета страна – т.е. няма контрол”, посочи енергийният министър.

„През цялото време от страна на „Булгаргаз” не е спирала т.нар. „добра воля” – изпращане на официална кореспонденция със зададени съответни питания на база правно становище. Т.е. защо се иска такъв тип механизъм, как се обосновава”, подчерта Николов.

 

Гърция и Германия са готови да увеличат доставките на газ за България и Полша

Според министъра искането на подобен механизъм за плащане ясно показва две неща. „Ако беше подписано от ръководството на „Булгаргаз” или от който и да е техен борд, това щеше да нанесе сериозни щети. Това започва ефективно от ден първи чрез превалутиране на курс, който си решава трета страна. А какво се случва, ако преведените пари в доларовата сметка, изчезнат?”, коментира той.

 

Министърът на енергетиката беше категоричен, че „българската страна третира „Газпром” като търговски партньор, а не като субект, с който може да се води икономическа война”. „Диалогът от страна на „Булгаргаз” с „Газпром” не е спирал”, посочи Александър Николов. 

Той обясни, че цената на газа зависи от микса, наличен към момента. „Когато в рамките на 24 часа 90% от този микс бъде изтеглен, тогава нещата са много трудни за решаване в плоскост да се постигне цялото количество и оптимална цена”, каза министърът.

 

„Нека не забравяме и по каква причина у нас влиза количеството газ от Азербайджан. Това, което се опитваме да направим в последната седмица, са всички възможни договори, преговори и алтернативни решения с партньорите от там. Около милиард е дългосрочният договор, дали количеството ще бъде по-голямо – предстои да видим. Според мен има такава възможност и вероятно тя ще бъде използвана”, добави Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 16443 |30.04.2022 Татяна Дончева: Външният ни министър - една мяукаща женица. Изцепките на властта са белег за нестабилност . 0| 2680 |28.04.2022 Енергийният министър: Голяма е вероятността да няма повишение на цената на природния газ . 0| 4086 |28.04.2022 Финансовият министър Асен Василев: Ще съдим Газпром . 0| 2664 |28.04.2022 Фрог позна: Полковник от запаса Станимир Георгиев е назначен за заместник-министър на отбраната
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ