Реклама / Ads
5| 3259 |15.02.2023 НОВИНИ

Ал. Николов: Текущия министър твърдеше, че без ”Газпром” няма да изгрее слънце, но....

.
Александър Николов
Текущия министър твърдеше, че без ”Газпром” няма да изгрее слънце, твърдеше, че процедурата с ”Уестингхаус” е направена непрозрачно, разписа с ”Уестингхаус”. Твърдеше, че дерогацията на ”Лукойл” е за всичко, но Европейската комисия каза, че не може да чете правилно, очевидно английски език. И какви ли не още твърдения.
 

Дори вече не искам да си спомням, защото то е тъжно. Защото тя сметката набъбва, а сметката се плаща от тези, които работят в България. Когато "Газпром" решава да не изпълни договора си, задължение на българската страна е да прави всичко възможно, за да се спази договорът до последната буква, така че да може да предяви претенциите си. И да си получи това, което ѝ е взето, това, което не е доставено и там, където има пропуснати ползи, обясни той.

 

България не е предприела мерки да защити интересите си във връзка със спрените доставки на газ от Русия. Това каза още пред Свободна Европа бившият министър на енергетиката . Той определи обвиненията на прокуратурата срещу себе си като "обосновани по странен начин".

 

България не е предприела мерки да защити интересите си във връзка със спрените доставки на газ от руската компания "Газпром". Това каза в Студио България на Свободна Европа бившият министър на енергетиката Александър Николов.

Няма "предявени претенции от страна на "Булгаргаз" към "Газпром", нито има комуникация с Европейската комисия относно колективен иск, нито подготовка с локален консултант. Нищо", каза Николов.

 

В края на април "Газпром" спря доставките на газ за България. Преди това компанията изпрати искане до България за промяна на начина на плащане. България и останалите страни от Европейския съюз (ЕС) отказаха да плащат газа "в рубли", защото това противоречи на дългосрочните договори за доставка.

 

Преди седмица прокуратурата обвини Александър Николов и двама души от екипа му за длъжностно престъпление, свързано с доставките на газ през пролетта на 2022 г. Според Софийската градска прокуратура, тримата са нанесли щети за над 88 млн. лв., сключвайки договори за алтернативни доставки на газ, след като Русия едностранно спря да изпълнява споразумението си с България преди година.

 

Николов каза, че той и адвокатите му не са получили всички документи по делото.

"Но е факт, че базисно обвиненията звучат обосновани по странен начин", каза той.

 

Няма пречки България да спре да внася руско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", каза още Николов.

 

"Част от ремонтните дейности, поради спецификата на централата, трябва да се изпълнят с определен тип резервни части, които са руски", каза Николов, но това не обхваща ядреното гориво. "Трябва да се прави много ясна разлика между поддръжка, ремонтна дейност, функциониране на централата и ядрено гориво", каза той.

 

Представители на служебния кабинет казват, че България не може спре доставките на руско ядрено гориво. По време на среща на лидерите на държавите от Европейския съюз в Брюксел президентът Румен Радев каза, че България ще наложи вето на евентуални санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това по думите му би засегнало българската енергетика.

 

Николов коментира санкциите за корупция по глобалния закон "Магнитски", които САЩ наложиха на няколко души, свързани с енергетиката. По думите му "секторът е толкова голям, че може да захрани абсолютно всичко. Може да нахрани олигархични модели, мнения, търговски, политически лица", каза Николов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4221 |15.02.2023 Тресе ли се от скандали служебното правителство? Зам.-министърът на електронното управление подаде оставка . 1| 3340 |14.02.2023 Проф. Минеков си намери работа, става съветник на социалния министър . 7| 3734 |13.02.2023 Новият министър на културата: Разбирам артистичния протест на Александър Морфов . 7| 3456 |12.02.2023 Александър Николов: България плаща най-високите цени на природен газ в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads