Реклама / Ads
19| 7468 |08.02.2023 НОВИНИ

Александър Николов: Обвинението е, че България не се съобрази с изнудванията от ”Газпром” и Русия”

.
Източник: личен архив
Бившият министър на енергетиката Александър Николов направи кратък коментар пред журналисти, след като по-рано днес влезе в сградата на Националната следствена служба заедно с адвокатът му Ина Лулчева

Двамата престояха в сградата около половин час.

 

В отговор на въпрос дали смята, че има вина за цените на тока и на природния газ, Николов заяви: "Абсолютно не. В рамките на периода 13 декември 2021 – 2 август 2022 г. общественият интерес на всички граждани изцяло е спазен".

 

Бившият енергиен министър Александър Николов е обвинен, че не е било прието предложението на "Газпром" да се плаща за доставки на газ в рубли, обяви адвокат Ина Лулчева. 

 

"Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия", каза Николов пред медиите.
По неофициална информация от прокуратурата бившият енергиен министър, заместникът му Даниел Николов и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов ще бъдат обвинени за длъжностни престъпления. 

 

Александър Николов е обвинен за умишлена безстопанственост – не е упражнил контрол над работата на Йоцов като шеф на "Булгаргаз", а Даниел Николов – за престъпления по служба. Според информацията информация става дума за финансови щети в особено големи размери около договорите за газ, след като "Газпром" спря доставките за България.

 

Ето и официалните обвинения на Александър Николов, заместника му и бившия шеф на "Булгаргаз"

 

След сезиране от Държавна агенция „Национална сигурност“, Софийска градска прокуратура повдигна обвинения по разследване във връзка с нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв. След доклад при прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), следовател в Национална следствена служба (НСлС) привлече като обвиняеми А. Н., Д. Н. и Л. Й. по разследване за нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв.

 

Досъдебното производство е образувано на 30.08.2022 г. с постановление на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

 

Поради особената фактическа и правна сложност на случая по предложение на СГП с постановление на главния прокурор разследването е възложено на НСлС, където се провежда от екип от следователи. Предмет на разследването са договори за доставка на газ и свързаните с тях обстоятелства.

 

В хода му са извършени множество действия по разследване и са събрани голям обем доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на обвиняеми. 

 

А. Н. и Л. Й. са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (чл. 219, ал. 4 във вр. с ал. 3 от НК), като А. Н. е привлечен като обвиняем за неупражнен достатъчен контрол върху работата на Л. Й., на когото е било възложено управлението и разпореждането с обществено имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД, а Л. Й. – за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД.

 

Д. Н. е привлечен като обвиняем за престъпление по служба – по чл. 282, ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за търговско дружество „М.“

 

ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката, от деянието са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък.
Според събраните до момента доказателства щетата от престъпленията възлиза на над 88 000 000 (осемдесет и осем милиона) лв. и е настъпила за „Булгаргаз“ ЕАД.

 

Съгласно повдигнатото обвинение в резултат на умишлената безстопанственост и престъплението по служба е било застрашено изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД в съответствие с лицензията за обществена доставка на природен газ за територията на Република България за срок от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като единствен за територията на страната ни Обществен доставчик на природен газ и така е било поставено в риск изпълнението на задълженията на лицензианта да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

 

Събирането и проверката на доказателства по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване, съобщиха от пресцентъра на СГП.

 

Според Бисерка Стоянова – следовател в НслС и говорител на службата са нанесени щети за над 88 милиона лева.

 

"При преценка на събраните доказателства, които към момента са доста в голям обем и са анализирани, според мен, на ниво достатъчно, за да се направи извод за виновността на конкретни лица.

 

Ще се въздържа от имена, мога да ви дам информация относно техните длъжности. Две от лицата, на които бяха предявени днес постановленията за привличане, одобрени от наблюдаващия прокурор от СГП, има две обвинения, които са за умишлена

 

безстопанственост на министър на енергетиката, бивш към момента, за неупражнен достатъчен контрол и на бивш изпълнителен директор на "Булгаргаз“. Има и обвинен заместник-министър на енергетиката, като неговото обвинение е за престъпление по служба във връзка с комуникация и реда, извършен между МС и дружеството "Булгаргаз“, който е превишил правата си и към момента му е предявено обвинение за длъжностно престъпление.“

 

Като общ резултат е последвала щета, която е в размер над 88 милиона лева за края на м. април и май, като щетата е за "Булгаргаз“, допълни Стоянова. "Но ние сме преценили, че случаят е особено тежък, тъй като е била застрашена дейността на "Булгаргаз" във връзка със сигурността на доставките.“

 

Към момента не мога да дам достатъчно информация, тъй като тече разследването, планирани са още действия. Не мога да навлизам в конкретика на делото, защото това ще препятства делото. "Говорим за умишлена безстопанственост.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2777 |06.02.2023 Александър Симидчиев, ДБ: Следващото НС ще е с кратък живот . 8| 3776 |04.02.2023 Проф. Александър Маринов посочи, че смяната на Минеков е наложителна промяна . 8| 2994 |01.02.2023 Московски съд осъди задочно на 8 години затвор известния руски журналист Александър Невзоров . 4| 2958 |30.01.2023 Александър Дунчев: Единствената надежда е повече почтени хора да отвоюват превзетата ни държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads