Реклама / Ads
4| 7886 |08.06.2021 НОВИНИ

Енергийното министерство пред Фрог: АЕЦ „Козлодуй“ дала джип на Бюрото за контрол на СРС с благословията на Т. Петкова

.
Теменужка Петкова
АЕЦ „Козлодуй“ е предоставила джип на Бюрото за контрол на СРС. Това е станало с благословията на бившия енергиен министър от правителството на Бойко Борисов-Теменужка Петкова. Припомняме ви, че зам.-шеф на Бюрото е Илко Желязков-близък до Делян Пеевски и един от санкционираните по закона „Магнитски“. Оказва се, че Бюрото е искало не един, а няколко автомобила.
 

Попитахме министерство на енергетиката: Експерт Еленко Божков подаде до вас сигнал за предоставен джип – Фолксваген „Туарег“  от АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД на НБКСРС /Бюрото за контрол на СРС/.  Извършена ли е проверка на сигнала и какви са резултатите? От ведомството отговориха:

 

Да, проверка е извършена, като фактите са следните – Иницииращото писмо от председателя на НБКСРС с рег.номер ИК-1/02.01.2019 до министъра на енергетиката е заведено в МЕ с рег. номер Е-92-00.4. Същото писмо съдържа искане за предоставяне на автомобили за подпомагане дейността на НБКСРС, като писмото е резолирано от министъра на енергетиката – г-жа Теменужка Петкова до БЕХ ЕАД и „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД с резолюция – „за предложения“. На база на това, от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД изразяват възможност за предоставяне на гореспоменатия автомобил и това е обективирано чрез доклад до СД от изпълнителния директор и взето решение от СД на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД от 30.01.2019 г. за сключване на договор за временно и безвъзмездно управление на движима вещ.

 

Друг наш въпрос към ведомството: Енергийният експерт Стефан Гамизов публикува писмо от швейцарска адвокатска кантора до МС и МЕ с входящ номер  Е-990003 от 30.03.2017 г. То е относно арбитражното дело между НЕК и АСЕ с твърдения за контролирана загуба на делото от българска страна. Какви действия са предприети от страна на МЕ по повдигнатите в писмото въпроси? Провеждана ли е кореспонденция или среща с представители на кантората?

 

Отговорът на министерството: Служебният министър на енергетиката Андрей Живков и неговият екип не са провеждали кореспонденция или среща с представители на адвокатската кантора, представлявала българската страна по арбитражното дело между НЕК и „Атомствойекспорт“ по повод оборудването за АЕЦ“Белене“. Причината за това е, че такава среща не е била поискана. Министерството на енергетиката е готово да съдейства на компетентните органи с всички ресурси, с които разполага, за разследване на подобен тип твърдения и сигнали.

 

Ето и другите ни въпроси:

 

През 2013 г. бившият премиер Бойко Борисов също оповести, че умишлено се цели загуба на арбитражното дело за АЕЦ „Белене“. Извършена ли е проверка по твърденията на Борисов? Ако да от кого и какви са резултатите?

 

  Не са ни известни подобни твърдения на бившия премиер Бойко Борисов. Според публикации в медиите, през септември 2013 г. Борисов е представил пред журналисти писмо, което адвокатите по арбитражното дело са изпратили до тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. В писмото адвокатите предупреждават, че, заради забавена реакция от българска страна, има опасност НЕК да загуби арбитража.

 

Ще продължите  ли процедурата за стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“?

Процедурата е замразена поради КОВИД мерките на етап – образуван информационен масив. В срока на работа на служебното правителство нямаме индикация мерките да се променят.

 

Запознат ли сте с доклада на АДФИ и с резултатите от финансовата инспекция в НЕК за АЕЦ „Белене“? Бихте ли го оповестили публично, така както беше направено от вашия предшественик Теменужка Петкова?

Такъв доклад не фигурира в деловодната система на Министерството на енергетиката.  Независимо от това, екипът на министър Живков е решен да работи открито и прозрачно по всички въпроси в областта на енергетиката, които са от обществен интерес.

 

Бихте ли ни предоставили копие от договорите за управление на новоизбраните членове на Съвета на директорите на БЕХ, разбира  се със заличени лични данни? Има ли промяна в договорите спрямо предходно сключените такива?

В съответствие с политиката ни на откритост и прозрачност, сме готови да Ви предоставим договорите за управление на новоизбраните членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД. Съгласно разпоредбите на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), тази информация попада в предмета и обхвата на закона. За целта е необходимо да подадете в деловодството на Министерството на енергетиката писмено заявление за предоставяне на достъп до обществена информация, което да отговаря на изискванията на чл. 25 от ЗДОИ: да съдържа трите имена, наименованието и седалището на заявителя, описание на исканата информация, предпочитана форма за предоставяне на достъп до исканата информация, адрес за кореспонденция със заявителя. При получаване на подобно заявление екипът на Министерството на енергетиката се ангажира то да получи конкретен и пълен отговор.

 

 Може ли да ни дадете допълнителна информация за вашите заместници – тяхното конкретно образование и къде са работили до момента?

Такава информация е достъпна на интернет сайта на Министерството на енергетиката. Ето детайли от нея:

Александър Николов:

Образование - бакалавър и магистър от УНСС, корпоративни финанси.

Текущо работещ по дисертация относно ефектите на дигитализацията и наблюдаваната трансформация на бизнеса.

Професионален опит - част от мениджмънта на телекомуникационна компания под шапката на Дойче Телеком, по-късно Теленор и ППФ (след поредица от придобивания). Директно ръководещ проектна компания за създаване на дигитално решение със синергии между банка и телекомуникационна компания - Пейтех ООД. Ръководещ стратегията на Ай Ди Ес Фонд.

Мирослав Дамянов:

Образование – електроенергетика в ТУ, София (бивш ВМЕИ Ленин) 1979

Професионален опит – Министерство на енергетиката, Централно диспечерско управление, Национална електрическа компания, АКСПО ЕАД и редица други предприятия и компании в областта на енергетиката с общо 42 години трудов стаж в сектора. 

 

 Имате ли назначени съветници и кои са те? Може ли да ни предоставите и тяхната автобиография!

Министър Живков има назначен един съветник – Антон Симеонов. Г-н Симеонов има над 10 годишен опит в областта на енергетиката. Бакалавър и магистър по икономика. Има значителен опит в областта на финансовия одит, както и обучения и завършени курсове в областта на инвестиционното банкиране. Г-н Симеонов е преминал една от най-престижните програми на Държавния департамент на САЩ - IVLP - с насока енергийна сигурност и външна политика. Владее свободно английски и руски език.

 

 Ще потърсите ли отговорност от вашата предшественичка Теменужка Петкова, която публично ви уличи в поредица от  лъжи?

Работата, която екипът на Министерството на енергетиката предстои да свърши в краткия хоризонт на служебния кабинет, е огромна. Поради комбинацията от натрупвани различни по естество проблеми в сектора през последните години и лимитираното време, с което разполагаме, предпочитаме да съсредоточим усилията си в насока на решаването им.

 

Въпроси на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9597 |08.06.2021 Тениски за по 50 лв.: Лъсна още една съмнителна поръчка на военното министерство . 12| 3568 |08.06.2021 Българските патриоти: Излизаме на протест срещу националното предателство на ДПС . 0| 3283 |08.06.2021 Майката, хвърлила бебето си през тераса, е опитала да го удуши преди време . 10| 3998 |08.06.2021 Политолози спорят за оттеглянето на Трифонов – предизборен ход или логично поведение?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads