Реклама / Ads
1| 3589 |20.07.2021 НОВИНИ

Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас

.
Източник: БГНЕС
Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на бургаското пристанище. Повече от половината членове на екипажа са дали положителна проба за вируса, а един от тях е починал в болницата.
 

Здравните власти в Бургас успокояват, че няма опасност екипажът на кораба да разпространи заразата. Плавателният съд е щателно дезинфекциран, а 18-те моряци, които са на борда са поставени под 14-дневна карантина.

 

Освен починалия член на екипажа, в инфекциозното отделение е настанен и друг 33-годишен моряк от кораба. Той е с положителна проба, но състоянието му към момента е стабилно.

 

Корабът „Стар Генезис" пристига в Бургас в нощта на 7 юли, за да натовари зърно. 52-годишен филипинец, член от екипажа, се почувствал зле и от кораба поискали спешна помощ. Транспортиран е с катер до бургаската болница.

 

 „Оплакванията са били свързани с повишена температура, обща отпадналост. Първоначално е бил хоспитализиран в Инфекциозно отделение, в последствие се е наложило превеждане към Отделението по анестезиология и за съжаление се е случил смъртен изход при него", коментира д-р Светослав Тодоров от УМБАЛ-Бургас, цитиран от БНТ.

 

Направена е проба за COVID-19, която е била положителна. Няколко дни по-късно, друг моряк на 33 години, също е настанен в болница. Тествани са всички 20 членове на екипажа, 11 от тях били положителни.

 

Корабът, който е пътувал от Обединените арабски емирства ще остане в Бургаския залив за 14 дни, докато не изтече карантината на екипажа. Превозното средство е било щателно дезинфекцирано, а от РЗИ-Бургас обясниха, че няма опасност заразата да се разпространи от екипажа.

 

„Нямали са среща с никого. Те са изолирани. Въпросът е, че на първия, на втория, както и на целия екипаж пробите са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести за секвениране на пробите, оттук нататък да видим дали става въпрос за Делта варианта или не“, каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

 

Служители на „Гранична полиция“ денонощно охраняват кораба, за да не допуснат членовете на екипажа да слизат от борда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3392 |20.07.2021 Случаите на COVID-19 за денонощие скочиха над 100 . 6| 3763 |19.07.2021 Граждани от три държави в "червената зона" със забрана да влизат у нас заради COVID-19 . 1| 3159 |15.07.2021 84 са новите случаи на COVID-19 у нас . 0| 3203 |12.07.2021 Само 16 новозаразени, няма починали от COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads