Реклама / Ads
1| 7756 |02.02.2018 НОВИНИ

Във Видин не искат Поликарп за митрополит, бил измамник

.
Епископ със съмнителна репутация се опитва да осуети каноничния избор на Видински митрополит, който трябва да стане духовен пастир на видинчани след смъртта на митрополит Дометиан.
 

През последните дни сме свидетели на особена активност на белоградчишкия епископ Поликарп, който е недоволен от слабото си представяне на състоялите се на 28 януари епархийски избори за нов Видински митрополит. На тях белоградчишкия епископ получи само 2 гласа, което го остави далеч зад предпочитаните от еноряшите епископи Даниил и Герасим, които получиха по 27 и 26 гласа съответно.

 

Въпреки че изборите протекоха при стриктното спазване на Устава на Българската православна църква /БПЦ/ и каноничните процедури, Поликарп и малката групичка от негови гръмогласни поддръжници сега се опитват да правят внушения, с които работят срещу авторитета на Светата църква във Видинско и цяла България.

 

Самият Поликарп в действителност е далеч от високия морал, който се изисква, за да заема поста на епископ. Неговият нищожен изборен резултат от два гласа отразява общите настроения във Видинската епархия срещу него. Още в края на 2014 г. членовете на Видинския епархийски съвет сигнализират Негово преосвещенство Видинския митрополит Дометиан за многобройните нарушения, извършени от Поликарп. Сред тях са: опит за лишаване на енориите от собствени приходи за издръжка на храмовете и енорийската дейност; извършване на търговска дейност – продажба на църковни и нецърковни стоки, с които е ощетявал епархията и БПЦ; установени липси на 25 257 лева при направена му ревизия; прекратяване на договори, одобрени от Епархийския съвет без да е упълномощаван за това и др ., съобщава БГНЕС.

 

Това, което най-много възмущава тогава членовете на Видинския епархийски съвет е, че Поликарп не е предоставил документ за висше богословско образование. „Белоградчишки Поликарп с лъжлива клетва пред Бога и човеците е придобил за себе си Епископски сан. Епархийският съвет разполага с Изпълнителни листове издадени от съдилищата, запори от съдебни изпълнители и документи от частни лица за големи финансови задължения /около 300 000 лева/, с които Видинската митрополия се е задължила като работодател и трето задължено лице“, четем още в писмото на епархийския съвет до митрополит Дометиан. Всяко едно от отправените обвинения е подплатено с документи, които също са предоставени тогава на видинския митрополит. За многобройните нарушения на Поликарп сигнализира и Йеромонах Ефрем, игумен на Одранишки манастир „Свети Апостоли Петър и Павел“. В неговото писмо до Светия синод от 2015 г. четем: „Пиша от любов към Църквата, защото хората искат от нас достоен живот и свято служение“.

 

От сигнала става ясно, че Поликарп, който е бил и игумен на Руенския манастир, е доста далеч от този живот и използва позициите си, за да „получава търговски заеми от банки, търговски дружества и физически лица в големи размери“. Бизнес интересите за Поликарп са явно над църковните, защото „поверените му от Бога десетина човека братство, които той не може да сплоти и утвърди, а напротив стана причина всички да се разпръснем“, пише йеромонах Ефрем и добавя в писмото си до Светия Синод: „Питам се как да му се повери бъдещето на цяла една епархия? След като началото на епископството му е в лъжа, то какъв ли ще е краят?“. Краят на хора като Поликарп може да бъде само един. Той ни е посочен още от нашия Иисус Христос, който е изгонил търговците от храма.

 

На състоялите се на 28 януари 2018 г. избори епархийските делегати излъчиха двама кандидати. В съответствие с устава на БПЦ-БП повече от половината от гласовете на избирателите получиха Техни Преосвещенства Драговитийски епископ Даниил и Мелнишки епископ Герасим. Изборът им бе признат за легитимен от БПЦ, която определи опитите на някои среди да упражняват натиск и да отправят противоуставни искания и претенции като неприемливи и противоканонични.

 

На 3 февруари е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша докладът на наместника на Видинска епархия Врачански митрополит Григорий.

 

На 4 февруари ще се проведе каноничен избор в параклиса „Св. цар Борис – Покръстител” в Синодалната палата, при който митрополитите от Светия Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Видински митрополит. Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и постоянен член на Светия Синод в пълен състав.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4983 |01.02.2018 Искат одит на допълнителните разходи на кабинета . 0| 4358 |01.02.2018 Искат постоянен арест за задържаните по отвличането на Адриан Здравков . 1| 4357 |31.01.2018 Работодатели пак искат облекчения за наемане на работници . 0| 4583 |29.01.2018 Обвинения за купени гласове на вота за митрополит на Видин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads