Реклама / Ads
26| 4267 |11.10.2023 НОВИНИ

Ердоган нарече израелския отговор срещу Хамас "клане"

.
Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново призова днес към сдържаност Израел и палестинците, предаде турската телевизия НТВ. Той заяви, че блокадата и бомбардировките на Газа, предприети от Израел в отговор на нападението на палестинската войнствена групировка Хамас, са непропорционален отговор, равнозначен на "клане", предаде "Ройтерс".
 

Тъй като Анкара предложи да посредничи, Ердоган и външният му министър проведоха разговори с регионалните сили, Съединените щати и други. Пратеникът на Израел в Анкара обаче заяви, че е твърде рано да се обсъжда посредничество.

В реч пред парламентарната група на управляващата си партия Ердоган заяви, че дори войната има "морал", но разпалването на конфликта от уикенда насам го е нарушило "много сериозно".

 

"Да пречиш на хората да посрещнат най-основните си нужди и да бомбардираш жилища, в които живеят цивилни - накратко, да водиш конфликт, използвайки всякакъв вид срамни методи - не е война, а клане", каза той, визирайки прекъсването на електричеството и водата в Газа и разрушаването на инфраструктурата от страна на Израел.

Турция, която в миналото е подкрепяла палестинците и е приемала членове на "Хамас", работи за възстановяване на връзките с Израел след години на враждебност. За разлика от Европейския съюз и САЩ, Анкара не смята Хамас за терористична организация.

 

Макар да не обвинява открито Израел, Турция заяви, че боевете се дължат на дългогодишни несправедливости спрямо палестинците и че единственият път към мира е формирането на суверенна палестинска държава в рамките на двудържавно решение.

 

По-рано днес турският заместник-министър на образованието Назиф Йълмаз написа на премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Туитър, че ще умре.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9156 |11.10.2023 Валя Ахчиева: Всички по веригата в криминалната схема на търговията с лекарства са "фарма мафия" . 1| 3935 |11.10.2023 Властите в Израел сформират извънредно правителство и кабинет за управление на войната . 3| 7123 |11.10.2023 Защо Хамас нападна Израел сега? Ще промени ли тази война бъдещето на Палестина и Газа? . 6| 4132 |11.10.2023 Адв. Емил Георгиев, “Правосъдие за всеки”: Парламентът трябва да контролира служебните правителства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads