Реклама / Ads
0| 3128 |21.05.2022 НОВИНИ

Ердоган очаква план от Швеция за борбата с тероризма, ако искат да влязат в НАТО

.
Конкретни стъпки от Швеция очаква турският президент Реджеп Ердоган, за да не възпрепятства Стокхолм по пътя към НАТО. Швеция и Финландия официално подадоха кандидатури за присъединяване към Алианса, но е необходимо всички държави да са “за”, за да се случи това. Вето на Анкара ще възпрепятства процеса.
 

В телефонен разговор с шведския премиер Магдалена Андерсон Ердоган е заявил, че ембаргото за износ на оръжие, наложено на Турция след нейното нахлуване в Сирия през 2019 г., трябва да бъде отменено. 

 

С Ердоган се е чул и президентът на Финландия Саули Нийнистьо, който е провел “открити разговори” с турския си колега. 

 

“Заявих, че като съюзници от НАТО Финландия и Турция ще се ангажират за сигурността на другия и по този начин нашите отношения ще станат по-силни. Финландия осъжда тероризма във всичките му форми и проявления”, написа той в Twitter и заяви, че диалогът продължава.

 


 

Членството на двете държави в НАТО ще преначертае геополитическата карта на Европа. Тази смяна в курса на геополитиката е монументална за двете страни, които имат дълга история на неутралитет по време на война. Швеция и Финландия са избягвали да влизат във военни съюзи.


Ако това в крайна сметка се случи, ще се сложи край на над 200 години шведска необвързаност. Финландия пък прие неутралитет след горчивото поражение от Съветския съюз по време на Втората световна война. 


Очаква се НАТО бързо да одобри молбите за членство на Финландия и Швеция, но те няма да станат част от алианса преди всички 30 държави-членки да ратифицират техните кандидатури - процес, който се очаква да отнеме шест до 12 месеца.


Без подкрепата на всички членове на НАТО Швеция и Финландия не могат да се присъединят към военния алианс.


Турция вече обяви, че ще наложи вето. Причината - Турция обвинява двете скандинавски нации, че укриват членове на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2943 |21.05.2022 Слънце и високи температури днес, но се очаква захлалждане . 0| 3269 |20.05.2022 Военният министър Заков: През 2025 очакваме първите F-16 от САЩ, чакаме и нова оферта . 0| 3214 |20.05.2022 Политологът Хр. Панчугов: Липсата на генерален план подкопава основите на това управление . 0| 3228 |18.05.2022 Илияна Йотова: Очаквах да се повиши минималната работна заплата и да има необлагаем минимум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads