Реклама / Ads
0| 2884 |22.12.2022 НОВИНИ

Ереван с обвинения към Баку за създадената хуманитарна криза в Нагорни Карабах

.
Армения обвини руските мироопазващи сили, че не са успели да предотвратят ”незаконната блокада” в населената с арменци област Нагорни Карабах в Азербайджан, съобщават световните агенции.
 

Ереван обвини Баку за създадената хуманитарна криза в планинския анклав. С това се блокира единствената сухопътна връзка, която го свързва с Армения. Преди няколко дни имаше протест на арменската общност в София пред представителството на Европейската комисия, свързана с възникналото положение, в което има бедстващи хора в съответната област.

 

Министър-председателят Никол Пашинян заяви, че руският мироопазващ контингент в Карабах "не изпълнява задължението си да контролира Лачинския коридор". От миналата седмица азербайджански активисти блокираха ключовия път в знак на протест срещу незаконния според тях добив на полезни изкопаеми.

 

Баку твърди, че протестът е бил спонтанен и гражданският транспорт може да се движи свободно в двете посоки между Армения и Карабах. Армения упреква Азербайджан в организиране на демонстрациите, а Пашинян заяви, че "кризата в Лачинския коридор все още не е разрешена". Той посочи, че в резултат на незаконната блокада "хуманитарната ситуация в Карабах е изключително тежка." Смисълът от присъствието на руските сили в Нагорни Карабах, е да се предотвратят незаконните действия и да се контролира Лачинският коридор.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че "руските миротворци правят всичко възможно, за да осигурят ред и спокойствие на териториите, където са разположени."

Миналата седмица арменският парламент заяви, че регионът страда от недостиг на храна, лекарства и гориво.

 

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс предупреди, че "затварянето" на Лачинския коридор "има сериозни хуманитарни последици и връща назад мирния процес" между двете страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2949 |20.12.2022 Комитетът ”Капитолия” поиска четири обвинения за Тръмп . 2| 3062 |15.12.2022 Папата се извинил на Кремъл за обвиненията в жестокост . 3| 8613 |14.12.2022 Взаимни обвинения между Петков и Добрев заради министър на Габровски . 0| 3283 |08.12.2022 Обвиненият за катастрофата на Околовръстното иска да го пуснат от ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads