Реклама / Ads
0| 6372 |14.07.2015 НОВИНИ

Ерменков: С новия закон за енергетиката ще се преразпределят средства

.
Таско Ерменков
"Целта на предложените промени в Закона за енергетика е да се преразпределят финансови средства в полза на едни инвеститори, които ще продължават да получават безпроблемно 43% годишна чиста печалба за сметка на всички други участници на пазара. БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма как да подкрепи това". Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков.
 

Той подчерта, че предлаганите от управляващите промени противоречат на чл. 19 от Конституцията на Република България. По думите му, те не гарантират възможност на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност с предотвратяване на злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитават потребителя.  „И как да ги гарантират, когато основните виновници за дефицита на НЕК, ТЕЦ „Марица-Изток” 1 и ТЕЦ „Марица-Изток”  3 са освободени от задълженията по този закон. За каква конституционна равнопоставеност, за каква защита от монополи, за каква грижа за потребителя може да става дума?”, каза още той. Според него, законопроектът не закриля инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица, в рамките на нормално действащо законодателство няма как да се въвеждат задължения със задна дата.

 

Ерменков подчерта, че ако досега управляващите са ни  разделяли на бедни и богати, на социално значими и социално незначими по достъп до здравеопазване, сега те имат намерението да ни разделят и по качество на образованието, което ще получаваме чрез въвеждане на възможност за държавно субсидиране на частни училища. Ерменков поясни, че вече сме свидетели и на разделителната линия на едни инвеститори срещу други. „С настоящия законопроект се засягат права на огромна част от инвеститорите в сектора, без да е направен анализ как страната може да бъде подведена под отговорност за това”, заяви той и допълни, че се тръгва единствено и само от  тезата за запазването на цената на електроенергията. По думите му, предлаганите промени изцяло са насочени срещу държавната и общинската електроенергетика. Той обясни, че общото брутно производство на електроенергия през 2014 е 47,4 милиарда киловатчаса в това число: АЕЦ - 15,88 милиарда квтч или 33,5 %; Марица-Изток 2 - 8,87 милиарда квтч или 20%; топлофикационни обществени  - 2,844 милиарда квтч или 6,0 %; водна - 4,08 милиарда квтч която е почти изцяло от големите централи на НЕК или още около 10%. „Това означава, че предвидените 5% вноски в  новия фонд основно ще натоварят държавната енергетика, произвеждаща близо 70% от електроенергията на страната”, заяви Ерменков.

 

Депутатът каза, че настоящият законопроект е подписан от председателя и заместник – председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание без становището на правната комисия и без съгласуване по отношение на съответствието му с правото на Европейския съюз. „Кой ще носи отговорност в случай, че  България бъде осъдена да заплати милиарди на инвеститорите?”, попита Ерменков.  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4801 |13.07.2015 Общината в Гърмен не може да реши проблема с незаконните постройки . 0| 5165 |13.07.2015 Парламентът в Атина подготвя необходимите проектозакони, за да се получи първият заем към Гърция . 0| 4453 |13.07.2015 Отлагат премахването на незаконни постройки в Гърмен, временно . 0| 5053 |12.07.2015 Станишев събира левите лидери за новия план на Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads