Реклама / Ads
9| 6942 |03.03.2024 НОВИНИ

Ето как изглеждат трол мрежите за руска пропаганда в българския Facebook /видео/

.
"Така изглежда целият български Facebook, когато троловете, които го населяват, са със събути гащи", пише Петков Източник: Petko Petkov/Facebook
„Успяхме да открием едни интересни връзки, вследствие на което създадохме софтуерно решение да визуализираме информацията и да намираме интересни връзки между страници и групи във фейсбук и в различни платформи - представлява голяма космата топка с десетки хиляди връзки между тях“. Това каза в ефира на Дарик радио Петко Петков, активист и ИТ експерт, живеещ в Киев.
 

Петков обясни в предаването "Кой говори?", че той и група доброволци откриват свързаностите между сайтове и фейсбук групи.





Той уточни, че са открили трол мрежи от сайтове, които интензивно и по команда разпространяват информации, впоследствие споделяни в свързани фейсбук групи. Сайтовете били с идентични или сходни имена и са захранвани централно с информация.

 

Петков посочи още, че работата им не може да бъде определена като цензура, тъй като те разобличават свързаности на несъществуващи потребители, а не коментари от реално съществуващи профили.

 

"Най-общо - агрегирани са данните от 7М фейсбук страници (тези с над 25к харесвания), групи (с над 95к членове) и всички потвърдени профили, към дата от 2022-а г.. От тях са изолирани всички, относими до българското фейсбук пространство. От масива са филтрирани също клъстери, по които се водят разследвания в момента и към получените данни, е изработен интерактивен интерфейс, който използва различни физични закони върху взаимодествието с аудиторията (реакции, коментари, споделяния и др), като ги прилага върху самите данни, което прави интеракцията с отделните точки в интерфейса такава, че те имат различно поведение в пространството, което бързо ни насочва към аномалии. Интерфейса позволява също “физиките” да се модулират, като при различни стойности, се формират различни клъстери и зависимости между тях", пише Петко Пeтков във Facebook.

 

"Нямам лесен отговор на въпросът “колко е дълбока заешката дупка, Алис?”, но знам със сигурност, че никой досега не беше стигал чак до тук. Също така знам, че това откритие ще бележи нова ера в нашето (българското) самосъзнание занапред", обяснява още той в друга публикация, посветена на въпроса.





"Можем да се огледаме в цялото наше българско колективно съзнание и да го разделим на съставни части, виждаме връзките, които предопределят нагласите на обществото, а анатомията им ни показва всеки един отделен организъм какво отражение има в общото като значение", добавя Петков.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2538 |03.03.2024 Елена Йончева получи голямата награда на международния форум Women Leaders Awards 2024 . 4| 2514 |03.03.2024 Кирил Петков: Свободата зависи от всеки един от нас . 16| 4062 |03.03.2024 Проф. Слатински: Този празник е болен и разболява все повече и повече България . 4| 11188 |03.03.2024 Иван Ланджев за ФрогНюз: Никой не може да ти вмени как да обичаш родината си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads