Реклама / Ads
36| 10572 |29.12.2023 НОВИНИ

"Ето с кого се борят окупаторите днес - родилен дом в Днипро и жилищен блок в Одеса". Русия уби най-малко 12 души в Украйна /обновява се/

.
Кадър от Одеса, 29.12.2023 г. Източник: Пресслужба на Националната гвардия на Украйна
В ранните часове на петък сутринта в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога, тъй като безпилотни самолети и ракети нанесоха удари по Киев, Одеса, Днипро, Харков и Лвов. Русия изстреля днес близо 110 ракети при една от най-масираните си въздушни атаки срещу Украйна, но повечето от тях са били свалени от украинската противовъздушна отбрана, посочи украинският президент Володимир Зеленски.
 

В резултат на масираната въздушна атака са убити най-малко 16 души, съобщи главният прокурор на Украйна. Още най-малко 60 са ранени в Киев, както и в южната, западната и източната част на страната, съобщиха местни служители. Десетки хора бяха ранени и са нанесени щети при удар срещу родилен дом в град Днипро и срещу жилищни сгради в Лвов, Одеса и Харков.

 

По-късно украинската полиция съобщи за още двама загинали и уточни в кои градове има най-много убити.

 

Най-много са жертвите в Днипро - петима души са убити и 28 са ранени. Сред тях има дете и полицейски служител.

 

В Харков жертвите са три като пострадалите цивилни са 13.

 

В Запорожие са загинали четирима и 12 са ранени.

 

В Одеса убити са двама, а 27 са ранени. Броят на жертвите обаче може да се увеличи. Счита се, че има загинали, затрупани от отломки.

 

Един е убит в Лвов и още 27 са пострадали. 

 

В Киев жертвите са три, а 22-ма души са ранени.

 

Експлозии се чуват тази сутрин в Киев, съобщи днес кметът на украинската столица Виталий Кличко, цитиран от "Франс прес".

 

В Киев интензивно работи украинската система за противовъздушна отбрана, се казва в съобщение на Виталий Кличко в комуникационното приложение "Телеграм". Кличко заяви, че петима души са ранени в украинската столица.





 

Съобщава се също за пожари в жилищна сграда и в склад в Киев.

 

Кметът на Харков Игор Терехов съобщи, че в ръководения от него град има един загинал и осем ранени вследствие на руските атаки.


В цялата страна няколко души са били ранени, а най-малко един човек е загинал.


Нощните нападения бяха извършени дни след като Украйна нанесе удар по руски военен кораб в окупираното кримско пристанище Феодосия.


Нападенията изглежда са били широко разпространени и мащабни, като са засегнали градове в цялата страна.






Харков е на по-малко от 40 км от източната граница на страната с Русия, а Лвов се намира в крайния запад на Украйна, само на 70 км от границата с Полша.


Кметът на Киев Виталий Кличко заяви в Telegram, че противовъздушната отбрана в столицата работи за отразяване на ударите, и призова гражданите да останат в убежища.


В Одеса на юг кметът на града съобщи, че сграда се е запалила, след като е била ударена от отломки от свален дрон.


Кметът на западния град Лвов Андрий Садовий заяви, че е имало поне два удара по града.


Андрий Ермак, помощник на украинския президент, написа в Телеграм: "Правим всичко възможно, за да укрепим въздушния си щит. Но светът трябва да види, че се нуждаем от повече подкрепа и сила, за да спрем този терор".

 

"Родилен дом в Днипро и жилищен блок в Одеса. Ето с кого окупаторите решиха да се "борят" на 29 декември...", пише украинската медия "24 Канал".

 

 

"5 убити и 20 ранени, включително едно дете, в резултат на вражеско нападение в Днепър. Припомняме, че при обстрела бяха повредени родилен дом, търговски център, многоетажни сгради и автомобил. Предприемат се приоритетни мерки за регистриране на престъпленията на окупаторите", пише още медията. 

 

"24 Канал" описва и жертвите в Одеса: "15 души са били ранени. Сред тях са 2 деца. Те са на 6 и 8 години. Лекарите оказват цялата необходима помощ на пострадалите. Междувременно спасителите продължават да отстраняват последствията от удара. В момента те разчистват отломките".

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4521 |29.12.2023 Калфин за Шенген по море и въздух: Добра крачка напред, ще облекчи пътуването . 5| 4887 |29.12.2023 Български журналист от Белград: Все повече хора припознават битката срещу режима на Вучич, в Сърбия цари медийно затъмнение . 1| 4472 |29.12.2023 При купуване на пиротехника, обърнете внимание на производителя и вносителя . 32| 10514 |29.12.2023 В полезрението на европейците: Как България тайно спаси Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads