Реклама / Ads
20| 5774 |10.06.2020

ЕЦБ: България не изпълнява критерия за ценова стабилност. А той е ключов за влизане в еврозоната

.
България вече не изпълнява критерия за ценова стабилност, който е ключов за влизането в еврозоната, съобщи БНР.

Това е записано в доклада на Европейската централна банка, изготвян на всеки две години за страните извън валутния механизъм ERM II.

Заключението се потвърждава и от Европейската комисия.

 

Освен това правната рамка в нито една от държавите извън т.нар. чакалня за еврозоната, включително и в България, не е напълно готова за въвеждането на единната валута.

Инфлацията в България е над референтните стойности от 1,8 на сто, допълват от Франкфурт и Брюксел. Това е един от Маастрихстките критерии, задължителен за членство в еврозоната, а не в механизма преди нея. Въпреки това изпълнението на критериите от Маастрихт се счита за голям позитив при оценката на страната и решението за влизането й в ERM II и в тясно сътрудничество с Единния банков надзорен механизъм.

 

И от Комисията, и от ЕЦБ оценяват напредъка на България, но имат критики към институционалната среда. През юли се очаква страната ни да получи становище за присъединяването ѝ към ERM II- т.нар. чакалня за Еврозоната.

Това многократно е потвърдено и от ресорния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Пред страната ни обаче стои и още едно условие, а именно укрепване на капитала на една от търговските банки.

 

В доклада за конвергенцията на Европейската комисия се посочва, че България не изпълнява критериите за ценова стабилност и за обменния курс за приемане в еврозоната. Документът дава оценка за напредъка на страните-членки по пътя им към нея. Комисията отбелязва още, че законодателството в страната ни не е напълно съвместимо с критериите от Маастрихт. Същевременно в доклада се казва, че България отговаря на критериите, свързани с публичните финанси и с дългосрочните лихвени проценти. 


Докладът на Комисията се изготвя през две години. В него тя представя оценката си за напредъка на страните-членки извън еврозоната по пътя им към нея. Въз основа на него Съветът взема решение дали съответната държава отговаря на условията за приемане. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ЧЕЗ Разпределение България възстанови сигурността на електрозахранването в Лозен 0| 3787 |09.06.2020 . Прокуратурата вика на разпит Валентин Златев от ”Лукойл България” 23| 8334 |06.06.2020 . Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията Западна България за периода 08.06-12.06.2020 г. 0| 3571 |05.06.2020 . Евростат: 20,8% достиган младежката безработица в България през април 0| 3572 |03.06.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ