Реклама / Ads
10| 3024 |17.11.2023 НОВИНИ

Euractiv: Българската армия е отслабена от проруска дезинформация

.
Българската армия е отслабена от проруска дезинформация, посочва в заглавието на своя публикация, посветена на дебатите за вота на недоверие, европейският информационен портал Euractiv.
 

Постоянният страх от война, който в момента прониква в българското общество, подхранван до голяма степен от руска дезинформация, започва сериозно да засяга способността на армията да се бие. Това заяви българският министър на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от брюкселския портал Euractiv.

 

"Постоянният страх от война, който в момента владее българското общество, подхранван до голяма степен от дезинформацията, разпространявана от проруските мрежи за влияние, започва сериозно да влияе на боеспособността на армията", заяви българският министър на отбраната Тодор Тагарев.

 

Проруските опозиционни партии - БСП и "Възраждане" - разкритикуваха политиката на правителството в областта на сигурността по време на дебатите по внесения от тях вот на недоверие срещу правителството, пише европейският портал. 

 

В отговор на тези коментари Тагарев обвини двете партии, че разпространяват дезинформация, като посочи как тя намалява желанието на младите хора да се занимават с кариера в армията.

 

Действително, от началото на войната в Украйна кандидатурите за военни академии са намалели с 35%, а броят на кадетите - с 45%, според анализ на Министерството на отбраната, който предвижда огромен недостиг на офицери в армията през следващите четири години.

 

"Това е ясен пример, че дезинформационната кампания на парламентарно представените партии намалява бойните способности на страната", каза Тагарев за проруската дезинформация, заявявайки, че членството в НАТО и изпращането на военна помощ на Украйна би поставило България в пряк военен конфликт с Русия.

 

Подобни твърдения бяха в основата на предизборната кампания на "Възраждане" през пролетта, когато тя се очерта като трета политическа сила в страната с 16% от гласовете, макар че, както отбеляза Тагарев, това е наратив, който лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов все още разпространява, отблезява Euractiv.

 

Тагарев посочи и подобна реторика от страна на представители на Българската социалистическа партия (БСП), особено през миналата година.


Набирането на военнослужещи, което и без това е трудно поради ниското заплащане, изискванията за физическа годност и преместването в град, близък до военното поделение, е станало още по-трудно от миналата година насам, като в момента има 6 000 свободни места.


По повод опасенията относно предоставянето на военна помощ от България на Украйна Тагарев заяви, че България предоставя помощ на жертва на непровокирана агресия. "Защитавайки себе си, Украйна защитава Европа от Кремъл. Ако Украйна загуби, бъдете готови да увеличите поне двойно средствата, които България отделя за отбрана", добави той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3021 |17.11.2023 ПП-ДБ искат оставките на вътрешния министър и на Боби Михайлов /видео/ . 12| 2753 |17.11.2023 Борисов не иска оставката на вътрешния министър, а на спортния министър от ПП . 0| 2628 |17.11.2023 Иво Христов: Прогресът на невротехнологиите не трябва да застрашава неприкосновеността на личния ни живот . 29| 11809 |17.11.2023 "До Борислав Михайлов - след толкова кръв, иди си!". Сериозно ли точно Борисов го казва?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads