Реклама / Ads
1| 3159 |14.09.2021 НОВИНИ

EURACTIV: Политическата криза в България разбива надеждите на Скопие за ЕС

.
Източник: Euractiv
Продължаващата политическа криза в България, която ще трябва да проведе третите си парламентарни избори за по-малко от година, оставя малко шансове София да отмени ветото си върху европейската интеграция на Република Северна Македония преди края на тази година.
 

Това коментират политици и анализатори пред EURACTIV.

 

„Скопие може да получи отговор от София през декември, ако България има правителство с ясен мандат, но шансът за това е много малък“, казва директорът на софийския офис на Европейски съвет за външна политика Весела Чернева.

 

Според Чернева властите в Скопие трябва да изчакат резултатите от президентските избори в България, насрочени за 14 ноември, защото позицията на президента ще бъде много важна.

 

Настоящият президент Румен Радев има всички шансове да спечели втори мандат. Той е важна фигура в София от април, защото служебното му правителство управлява страната при липса на редовен кабинет след два неубедителни избора.

 

„Ако Радев не участва конструктивно по тази тема, проблемът ще бъде много труден за решаване“, добави Чернева.

 

„Вързани ръце“

 

Българският евродепутат Радан Кънев („Демократична България“, ЕНП) отхвърля възможността служебно правителство, назначено от президента, да даде окончателния отговор на Скопие.

 

„Кризата в отношенията с Република Северна Македония изисква не само редовно правителство, но и стабилен парламент в България, с ясно мнозинство и прилични отношения между партиите в него“, каза Канев пред EURACTIV.

 

Той обясни, че българският парламент има ограничителна рамкова позиция за Северна Македония, която „връзва ръцете на всяко правителство, особено на служебно“.

 

„Единственият изход са много деликатни дипломатически преговори и споразумение, което едновременно ще защити българския национален интерес в процеса на интеграция на Скопие и ще предотврати риска Западните Балкани да станат жертва на схемите на Белград, които са открито враждебни за нас (в България )“, той каза.

 

Кънев приема, че такава дипломация изисква мандат от българския парламент и много широка политическа подкрепа и национален консенсус.

 

„В демократична парламентарна република се постига консенсус в парламента, в сътрудничество с президента и чрез използване на възможностите, които двете институции предлагат за преговори и компромиси.“

 

„Кризата в отношенията с Република Северна Македония и изолацията на България в ЕС ще продължи до формирането на стабилно редовно правителство“, казва Канев.

 

Политологът Георги Киряков прогнозира, че след предстоящите предсрочни избори през ноември, третите за година, може да последват други избори в началото на 2022 г. Засега той не вижда никаква възможност за промяна на нестабилната политическа ситуация в София, освен че крайната националисти от партията „Възраждане“ (Възраждане) в крайна сметка влизат в парламента.

 

„Докато проблемната политическа ситуация в София не бъде разрешена, проблемът с европейската интеграция на Северна Македония ще остане“, каза той и добави, че ако България успее да сформира правителство без участието на националисти, това може да даде зелена светлина за Скопие.

 

„Във всеки случай шансовете за формиране на стабилно редовно правителство в България тази година са много малки“, каза Киряков, като изчисли, че е много вероятно въпросът за Скопие да бъде отложен за 2022 г.

 

Източник от ЕС, който разговаря с EURACTIV, заяви, че позицията на Европейската комисия не се е променила и трябва да се намери решение възможно най-скоро.

 

Същият източник добави, че изпълнителната власт ще продължи да работи в тази посока с председателството на Словения в Съвета на ЕС за намиране на решение през 2021 г .; Те обаче признаха, че българските избори усложняват нещата, тъй като всичко ще зависи от нивото на „управляемост“.

 

Дипломат от ЕС коментира, че дори предишното служебно правителство е било „наистина неконструктивно“ по въпроса. „Сега България се разглежда като развалящ член на ЕС, когато става въпрос за разширяване, което подкопава усилията на ЕС в региона“, каза дипломатът.

 

Превод: Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3896 |09.09.2021 Атанас Зафиров, БСП: Нужно е обединени с европейските ни парньори да се опитаме да отговорим на предизвиквалството с мигрантската криза . 6| 3075 |08.09.2021 Петър Витанов: България е в тежка политическа криза, новите партии са с подкопано доверие и сега БСП може да донесе промяната . 2| 3067 |07.09.2021 Страхил Делийски: В органична криза сме . 12| 3497 |05.09.2021 Нинова в Сопот: Имаме 7 решения за излизане от кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads