Реклама / Ads
0| 3849 |09.09.2021 НОВИНИ

Атанас Зафиров, БСП: Нужно е обединени с европейските ни парньори да се опитаме да отговорим на предизвиквалството с мигрантската криза

.
Атанас Зафиров
”Съвсем навременно е заседанието на Съвета по сигурността. Най-спешното, което трябва да се направи, е свързано с работата на Народното събрание, а именно актуализация, която да осигури средства за Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната.” Това заяви зам.-председателят на БСП и председател на
 

Комисията по отбрана в НС Атанас Зафиров по Bulgaria On AIR във връзка със свиканото от служебния премиер заседание на Съвета по сигурността. Тема на заседанието ще бъде състоянието и капацитета на системата за защита на националната сигурност в контекста на очаквана нова мигрантска вълна. По думите на Зафиров допълнителни средства са необоюходими и за преградно-защитното съоръжение, което не е в добро състояние. Той смята, че силите ни се справят добре, но имат нужда от подпомагане със средства.


Зафиров подчерта, че пикът на емиграция не е стигнат и според някои анализатори се очакват между 5 и 10 милиона души да се опитат да напуснат Афганистан, за да търсят по-добър живот, а част от тях ще минат през т. н. "Балкански път", който включва България.


"Нужно е обединени с европейските ни парньори да се опитаме да отговорим на това предизвикателство, защото това се превръща в опасност за целия Европейски съюз", смята Зафиров.


"На този етап няма основание за притеснение за българските граждани. Не бива да се преиграва със страховете на хората, тъй като това е една чувствителна тема. Когато става дума за национална сигурност, трябва да бъдем внимателни. Събитията обаче в Афганистан засега не предполагат конкретна заплаха за националната сигурност за България", изрази мнение Зафиров.


Социалистът коментира още, че Комисията по отбрана е показала модел на поведение като единствената тема, по която партиите са се обеднили в комисията, е необходимостта от средства в сектора на сигурността - 14 милиона и 602 хил. лв. Предложението е подписано от всички партии в комисия.


По темата за актуализацията на бюджета, Зафиров коментира: "От БСП предупредихме, че може да се случи това, което виждаме сега. Когато няма ясно изразено мнозинство, рискуваме всяка партия да се плъзне по пързалката на популизма и да валят всякакви предложения. Затова искахме с партиите на протеста да сформираме мнозинство по приоритети. Надявам се да не се стигне до неприемане на актуализацията, но има такъв риск", смята Зафиров. По думите му с действията си вчера партиите са показали вид саботаж на актуализацията на бюджета.


Според него левицата категорично ще настоява процедурата по надбавките за ковид кризата и актуализацията за средствата на пенсионерите да бъде завършена. "Пенсионерите последователно са били лъгани през годините. БСП е единствената партия, която 5 години води битка за по-високи пенсии",завърши Зафиров.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3581 |08.09.2021 Десислава Атанасова видя зад скандалите в парламента за пенсиите ръката на президента Радев . 4| 6100 |07.09.2021 Атанас Атанасов: Готви се доклад за незаконното подслушване, част от него ще бъде огласен . 1| 3766 |06.09.2021 Атанас Пеканов: Бъдещето на България зависи от всеки един от нас . 10| 4241 |05.09.2021 Атанас Зафиров: Думите на премиера Янев за партия на Кирил Петков са смущаващи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads