Реклама / Ads
4| 4859 |08.10.2023 НОВИНИ

Евакуираха успешно десетките българи от Тел Авив. Готвят втора мисия с правителствения самолет

.
На Летище София кацна правителственият "Еър бъс", с който десетки българи се прибраха у нас от Израел на фона на напрежението между Тел Авив и групировката Хамас. 92-ма български граждани и един хърватин са били на борда. Очаква се след разрешение на властите в Тел Авив да бъде извършен и втори полет, с който да се приберат още 68 наши сънародници.
 

По-рано днес с пътнически самолет се прибраха други българи. От авиокомпанията WizzAir съобщиха, че преустановяват полетите от и до Израел. Заради това 56 наши сънародници останаха блокирани на летището. Междувременно националният превозвач “България Еър” обяви, че ще продължи да лети до летище Бен Гурион.

 

На правителствения ВИП всички те бяха посрещнати от вицепремиера и външен министър Мария Габриел, от председателя на Народното събрание Росен Желязков, както и заместник-председателите на парламента Никола Минчев и Филиз Хюсменова.

 

Правителственият самолет излетя тази сутрин за Израел, след като напрежението между правителството в Тел Авив и групировката “Хамас” се покачи драстично. Сраженията продължават в няколко направления. Съобщава се за стотици загинали и хиляди ранени и от двете страни.

 

Съранордниците ни благодариха на цялото правителство за добрата организация.

 

“Организирахме се много бързо с министър Гвоздейков да бъде изпратен правителствения самолет. Имах разговор с външния министър на Израел. България е солидарна. Всички много внимателно следим ситуацията с цел да окажем съдействие на сънародниците ни. Имаме организационна готовност да изпратим втори полет. Използвам случая да благодаря на посланика ни в Израел и нейния екип”, посочи пред медиите Мария Габриел.

 

Подготвя се втори екипаж, който да излети за Израел след разрешение на властите в Тел Авив, обясни пред медиите транспортният министър Георги Гвоздейков.

 

"Притеснявах се дали няма да се създаде впечатлението, че сме посрещачи и искаме да светим на фона на преживения стрес у хората. Нашата роля е да покажем, че има държава и тя се грижи за своите граждани, независимо от това къде се намират", заяви председателят на парламента Росен Желязков.

 

Към този момент не се очаква да се предприеме евакуация на дипломатическите ни представители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4971 |08.10.2023 Отстраниха от длъжност шефа на клиниката по хирургия в Александровска болница . 1| 4049 |08.10.2023 Спират за планов ремонт шести блок на АЕЦ “Козлодуй” . 1| 3991 |08.10.2023 До минути се очаква българите, блокирани в Израел, да кацнат на родна земя . 9| 4023 |08.10.2023 Израел официално обяви състояние на война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads