Реклама / Ads
6| 3105 |22.03.2023 НОВИНИ

Евелина Славкова: Обществото е изнервено, иска диалог

.
Източник: БГНЕС
Близките резултатите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ показват, че гражданите искат диалог. Разбирателството между тях ще е много трудно, заради анти-ГЕРБ риториката, която е в основата на създаването на „Продължаваме промяната“. Обществото поставя като водещ проблем политическата криза наред с инфлацията и обедняването. Сформирането на едно стабилно правителство ще вдъхне някаква надежда на българина.
 

Това заяви в интервю за БГНЕС социологът и съосновател на „Тренд“ Евелина Славкова.

 

„От проучване на ТРЕНД през месец януари по отношение на проблемите, които трябва да бъдат решени, след инфлацията и обедняването, идва политическата криза.

 

Предполагам или поне се надявам политическите формации да калкулират обществените нагласи, че едно стабилно правителство би вдъхнало някаква надежда на българското общество в тази политическа криза, в която се намираме“, заяви социологът.

 

Славкова уточни, че през изминалата седмица „Тренд“ публикува редовното си проучване, което показа паритет между двете коалиции: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с лек превес на коалицията ПП-ДБ от 0,9%.

 

"В петък, преди изборите на 2-ри април, ще публикуваме и последното си предизборно проучване, така че ще видим с по-голяма яснота дали и в каква посока кампаниите са променили съотношението на силите“, каза социологът.

 

Към момента 5 политически сили влизат в 49-то НС и това са: ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и БСП.

 

„В последните дни е финалният спринт, който политическите партии правят, така че ще видим дали ще има някаква динамика най-вече в контекста за първа политическа сила, както и близките резултати между „Възраждане“ и ДПС – съответно дали тук ще има интрига и дали някоя от малките политически сили, като „Български възход“, Левицата и ИТН, които са над 3% ще успеят да прескочат 4% бариера“, поясни Евелина Славкова.

 

На въпроса дали се очаква бъдещ консенсус между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Славкова подчерта, че това е хипотезата, която в най-голяма степен има шанс за бъдещ кабинет.

 

„Втората хипотеза е да отидем на избори, а третата е да се състави правителство между ГЕРБ, ДПС и БСП. Всяка една от тях има вероятност да се случи и да не се случи почти по равно.

 

Трябва обаче да имаме предвид, че очакванията на гражданите след изборите на 2-ри октомври бяха, че реално ПП и ГЕРБ ще водят разговори за кабинет, а такъв диалог не се осъществи, даже напротив конфликтите между тях се задълбочиха“, припомни социологът.

 

Тя смята, че в тази предизборна кампания се действа по същия начин – „не се търси някакъв път и създаване на разказ към избирателите за съставяне на кабинет, а близките резултати говорят, че гражданите искат диалог“.

 

Според нея местните избори наесен също се явяват сериозна спирачка за сформирането на кабинет.

 

„Това е така заради вътрешнопартийните интереси на коалициите. ГЕРБ-СДС имат интерес към коалиция с ПП-ДБ, защото това ще прелегитимира ГЕРБ и ще има особена тежест за местните избори, но от друга страна ПП-ДБ нямат интерес от такава коалиция отново заради местните избори.

 

При ПП анти-ГЕРБ реториката е в основата на създаването на партията и те трудно ще намерят обяснения пред своите избиратели, че на национално ниво управляват с тези, които наричат корумпирани, а на местно искат да ги победят.

 

Затова смятам, че хипотезата за разбирателство между двете политически формации е сложна, тя разбира се зависи от много обстоятелства, за които ние нямаме информация. Разбира се хипотезата да отидем отново на избори, от сегашна гледна точка, изглежда много по-вероятна“, каза съоснователят на „Тренд“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3992 |16.02.2023 Социологът Евелина Славкова за интригите преди и хипотезите след изборите на 2 април . 4| 3372 |11.02.2023 Иван Таков на Конгреса на БСП: Ще бъдем брокери около властта, или ще работим за истинска промяна на обществото?! . 5| 6461 |01.02.2023 Проф. Евелина Келбечева: Ние сме шампиони в Източна Европа по политически и културен самогеноцид . 8| 3498 |25.01.2023 Янаки Стоилов: Имаме ли авторитети в парламента? Цели сфери в обществото деградират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads