Реклама / Ads
19| 7295 |18.10.2021 НОВИНИ

Евгени Иванов - хвалби и лъжи за спецпрокуратурата

.
Специализираното правосъдие работи чудесно и има място у нас. Това е ”дълбокото убеждение” на един роден магистрат, който се впусна в пламенна защита на съдебната система, атакувана от самозвани политици. Тези институции били на страната на обществото и хората на село тъкмо това си мислили. Хората, с които тъкмо този магистрат ходил на лов, също това си мислили. И те били от село. Причината? Спецправосъдието ударило по ония богати, недосегаеми хора. Върховенството на закона у нас било гарантирано.
 

Бисерите идват от устата на Евгени Иванов, член на ВСС, бивш председател на Асоциацията на прокурорите в България. В ефира на bTV той определи като едва ли недопустимо искането за закриването на специализираното правосъдие от политици, които си били наумили нещо и така и не дочакали доклада за дейността на специализираната прокуратура и съд.

 

Предложените в Плана за възстановяване и развитие мерки по отношение на съдебната система също не били обсъдени. "Типично за българските политици напоследък", възмути се Иванов.

 

"Специализираната прокуратура има място у нас, това е дълбокото ми убеждение. По доклада за ефективността на специализираната прокуратура се работи усилено. Проблемът, че не става толкова бързо, е че той обхваща огромна и сложна материя. За да има такъв функционален анализ, трябва да се свърши доста работа. Никой не чака доклада, виждаме. Политиците правят това, което са си решили. Те са обрекли на закриване специализираното правосъдие. То се унищожава. Това е несправедлива оценка на политиците", посочи още той.

 

Тези две институции са на страната на обществото, категорично отсече Иванов. Мнението му било формирано на база контакти с "обикновени хора", както се изрази.

 

"На село точно това си мислят - че си работят добре. Хората, с които ходя на лов, мислят по същия начин. Те също са от село. Хората, които се смятаха за недосегаеми, живееха на планината Олимп, са обект на производства. Най-интересното е, какво имущества са запорирани. Тези факти станаха известни в хода на разследванията. Дотогава се знаеше, че са изключително богати хора, но тези неща станаха факти като започнаха да се разбират в хода на разследванията", разказа още Иванов.

 

България била държава от Европейския съюз и при нас правата на обвиняемите и подсъдимите се спазвали, посочи още бившият председател на Асоциацията на прокурорите. Явно обаче Иванов е пропуснал една безпрецедентна осъдителна присъда спрямо България от съвсем неотдавна. Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди страната ни заради действията на главния прокурор Иван Гешев, който нарушил презумпцията за невиновност спрямо Евгения и Николай Баневи. Сиреч - нарушени са правата на обвиняеми лица.

 

Върховенството на закона, смята още Иванов, у нас е гарантирано. Уви, явно Иванов не е прочел шепа доклади на чужди институции, според които България има сериозен проблем по тази линия. Че липсват осъдителни присъди за корупция по високите етажи, които трябва да дойдат тъкмо от това иначе добре работещо специализирано правосъдие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5420 |17.10.2021 Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС се опитаха да ни дерегистрират служебно в Стара Загора и още 8 района . 4| 3345 |17.10.2021 Иван Иванов: Без БСП няма как да бъде съставено правителство . 10| 5138 |16.10.2021 Евгения Банева: Ще водим серия дела срещу България, Борисов, Цацаров . 13| 5495 |15.10.2021 Евгений Дайнов: Чудо би било да имаме президент още на първи тур

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads