Реклама / Ads
7| 20973 |28.10.2022 НОВИНИ

Евгений Кънев: Ако Путин спечели украински територии след тази война - нищо добро не очаква

.
Евгений Кънев
Путин започна да сменя риториката за колективния Запад с добрия и лошия Запад. И че той всъщност воювал не с Украйна, не и със Запада, а само с лошия Запад. Добрият Запад - в неговата пропаганда - това са хората с консервативни и християнски ценности.
 

А лошият Запад - това са либералните, неоколониални, глобалистки елити, които имали ”странни идеи” за света.
Не вярвам да не ви звучи познато, защото и у нас цялата консервативно-патриотарска общност също води свещена битка да откопчи България от лапите на либералните - глобалистки елити. Макар аргументацията да варира - то таргетът е един и същи. Но и източникът на тази пропаганда също.


Целта е консервативно устроените хора по света да отдадат проблемите, които има всяка страна на глобализацията, най-често представяна като интервенция на Запада в суверенитета на Изтока. Който притиснат е принуден за започва войни. Идеята е колко по-добре би било Западът да се концентрира върху вътрешните си проблеми и изолира от Изтока, както бе започнал Тръмп.

 

Да разруши партньорствата на Америка, НАТО, СТО, дори ЕС, преговаряйки с отделни страни, да оттегли финансирането на ООН и т.н. За да бъде запълнен вакуума от Изтока с неговата идеология. А консервативните хора да върнат света преди 100 години и да се консервират в доброто старо минало.


Точно както у нас предстои още дълъг път към разбирането, че световният ред е базиран на ценности и войната в Украйна ще определи кои да са те - същото важи за всички страни по света. Дори за САЩ.


Ето сега предстоят избори за Конгрес и има немалка вероятност спечелилите републиканци да орежат помощите за Украйна - защото хората в САЩ ги интересува основно икономиката. Отново старото мислене от преди 1932, заради което САЩ допуснаха развихрянето на нацистка Германия и милитаристична Япония.
Прадоксът е, че хората не разбират, че техните икономически проблеми с инфлацията днес са преди всичко резултат от деглобализацията и нарушените доставки, заради безумната война на Русия и нулевата КОВИД политика на Китай.


Под въпрос е световният ред след Втората Световна Война, който защитава ценности - самоопределение, неприкосновеност на границите, правата на човека и др, от които най-голяма полза имат малките държави - защото този ред е базиран на правото, а не на силата.


Само късогледи политици могат днес да пледират за изолационистка неутралност. И да не се помага на Украйна. Ако Путин спечели украински територии след тази война - нищо добро не очаква Светът. А най-вече съседна България.

 

Икономистът Евгений Кънев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8636 |27.10.2022 Путин: Рано или късно Западът ще трябва да започне разговори за общото ни бъдеще . 1| 3112 |27.10.2022 Ако имах дракон, щях да ида до Кремъл… Джордж Р. Р. Мартин, вселената на “Игра на тронове” и войната на Путин . 0| 3471 |27.10.2022 Блинкен предупреди Путин за последствията от употреба на ядрено оръжие в Украйна . 2| 2679 |27.10.2022 Полша обяви режимът на Путин за терористичен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads