Реклама / Ads
47| 17082 |21.11.2023 НОВИНИ

Евгений Кънев: Алеко срещу Бай Ганьо, Европа срещу Евразия - достойното поведение на акад. Денков едва ли ще бъде оценено

.
"Намерението на Денков да подаде оставка, ако вътрешният министър не осъди полицейското насилие по време на футболния протест, е достойно за уважение. Това е поведение на европеец и можем само да се гордеем, че най-после имаме такъв премиер след 17 години в ЕС", пише Евгений Кънев.
 

Евгений Кънев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Намерението на Денков да подаде оставка, ако вътрешният министър не осъди полицейското насилие по време на футболния протест, е достойно за уважение.


Това е поведение на европеец и можем само да се гордеем, че най-после имаме такъв премиер след 17 години в ЕС.


Същевременно съм далеч от илюзията, че това поведение ще бъде оценено от повечето партии и техния електорат. Защото просто не са европейци в културния и ценностния смисъл. Защото в техния манталитет “власт не се дава току-така” и не е мъжкарско да се огъваш. Апропо, точно каквото поведение показва самият вътрешен министър.
Това е par excellence пряк сблъсък на двата архетипа, които водят цивилизационна битка на територията на родината кой ще надделее - вероятно още от Освобождението.

 

Алеко срещу Бай Ганьо. Европа срещу Евразия. И докато нашите елити до 1944 г. определено са били европейски, оттогава насам та до ден днешен Евразия шества победоносно в публичното пространство. И вместо с боди ленгуидж ни впечатлява с боди позьорство и... каруцарски език.


Този архетип го наблюдаваме в изчистен вид и в самия БФС дал повод за протеста - 24 карата гьонсуратлък. Може футболът ни да пробива нови дъна, но ти да се клатушкаш почерпен на екрана, да щракаш с пръсти в чалга оргии и да си ербап пред общественото недоволство - за твоята работа уж в полза на самото общество. Защото си “мъж” и не може да изпускаш властта току-така за подигравка на твоя Ербап архетип.


Но само до момента, докато не ти се обади някой по-голям ербап от теб, който вероятно те е назначил. Тогава бързо се вразумяваш и мъжкарството изчезва, защото то е само, когато трябва да газиш надолу - за да лазиш нагоре други качества се изискват. Келепир има в тая работа, ей!


Не ми се иска да се съглася с един приятел, който казва, че на фона на другите министри шефът на МВР сякаш е друг антропологичен вид. Но това май пролича от гърбовете на тези зад него.


Представяте ли си - твоят шеф по Конституция ти иска оставката, а ти - вместо да я подадеш или извиниш (най-болезнения акт за един евразиец) - започваш да се оплакваш публично от човека, който уж ти е предложил поста?!? Но междувременно си служил на гърбовете, които уж не са ти предлагали поста. Защото тях не можеш да газиш.

 

Е, и в джунглата също е така - моделираш поведението си според мускулите на тези срещу теб…

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2580 |21.11.2023 Спукан череп и 6 шева: Разкази на потърпевши за полицейско насилие по време на протеста в София . 29| 4793 |21.11.2023 Кирил Петков: Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ . 1| 2582 |21.11.2023 Проф. Владимир Чуков: Отвличането на кораба е типично иранско нападение . 8| 2510 |21.11.2023 Зеленски: Изгубих бройката на опитите да бъда убит от началото на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads