Реклама / Ads
9| 4386 |26.08.2023 НОВИНИ

Евгений Кънев: Отказът на Радев да освободи главния секретар на МВР е колкото дразнещ, толкова и очакван

.
Евгений Кънев, икономист Източник: БГНЕС
”Отказът на Радев да освободи главния секретар на МВР е колкото дразнещ, толкова и очакван.” Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook икономистът Евгений Кънев.
 

Вижте и цялата публикация:

 

"Явно има споразумение между Радев, ББ и ДП да не се пипа статуквото в службите, където всеки си има квота и никой не иска да внася “смут” с нови назначения. Да не забравяме, че при този главен секретар ГЕРБ (първи на изборите миналата и тази година) и ДПС (с все по-голям вот у нас за сметка на Турция) бележат добри изборни резултати и мрежите за купуване на гласове са почти недокоснати. Стари врагове на ББ са или в небитието, или в ареста. Така че “всичко е под контрол”, защо да махаме главния секретар?

 

На този фон, също очаквано, се сипят критики към ПП-ДБ за всяко нещо в държавата. В модела на комунистическия чип - правителството е “властта”, от която зависи всичко, от него наистина се очаква всичко, сега и веднага. А ако не стане - вали дъжд от подигравки, карикатури, злостни коментари как едва ли не са ортаци на ББ и ПП, а последните вече са били “изпрани”.

 

Нормално е да се очаква много от правителството, защото бяха направени огромни компромиси с анти - корупционната кауза на ПП-ДБ, за да бъде то подкрепено.

 

Но все пак е важно да се помни, че то е предимно експертно и има основно три геополитически задачи: Шенген, Еврозона и подобрена в евроатлантически порядък Конституция, която да затрудни и усложни връщането ни в руската сфера на влияние. Има и още две ключови задачи, за да запази парламентарната демокрация: да приеме бюджет, което да остави властта в редовен кабинет (успешно) и да прокара законите за ПВУ, което е нужно не толкова заради заради европарите, а за да не бъдем неформално декласирани от ЕС като провалена държава.

 

Не бива да имаме съмнения, че на наша територия се води тежка геополитическа битка под формата на все още студена гражданска война. В огромна степен рязкото влизане в публичното пространство на толкова много легендирани фигури на ъндърграунда от 90те, включително завръщането на Божков е част от геополитическия пасианс.

 

Залозите са огромни, които налагат и огромните компромиси. На повърхността лесно се виждат “успехите” на ББ и ДП, за които винаги са виновни ПП-ДБ, но не се виждат неуспехите им в провалени или блокирани предложения и идеи - пак от ПП-ДБ.

 

Определено в ПП-ДБ липсва политически капацитет, който да проличи в медийното пространство и те да излязат от глухата отбрана, в която се намират. Няма и много желаещи от критиците им, които да се хвърлят в политиката, за да им покажат как се прави.

 

Защото положението е същото, както на правителството на ОДС през 1997-1999:

 

Не е възможно едновременно да решаваш държавнически задачи (преди инфлация, борд, НАТО, ЕС, приватизация), а сега (Шенген, Еврозона, съдебна реформа, реформи в службите), за които е нужно широко политическо съгласие. И което води до загуба на политическа тежест след тяхното изпълнение. Както стана преди с ОДС, а сега става с ПП-ДБ.

 

И същевременно да решаваш партийни задачи, като разширяваш политическото си пространство, мачкайки политическите си врагове, за да си осигуриш политическо дълголетие. Но оставяш държавата в калта и последна в Европа. Както преди правеше БСП, а после ГЕРБ-ДПС.

 

Пътят е дълъг, но затова пък мъчителен. Както всяка еволюция към Доброто, която трябва да избегне кървава революция и реванш на Злото."




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2697 |23.08.2023 Евгений Кънев: Ако напуснем НАТО, разходите за отбрана ще скочат значително . 7| 2684 |22.08.2023 Евгений Дайнов за местните избори: Очаквам моделът „Борисов“ да отстъпи властта в големите градове . 1| 2533 |22.08.2023 Политолог: Отказът на коалиционно споразумение като вид ”брачен договор” може би означава, че сме в ”интимна връзка” . 9| 3334 |19.08.2023 Евгений Кънев: Най-стръвно налаганите версии за убийството на А. Петров е, че е едва ли не “кръстник” на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads