Реклама / Ads
10| 3406 |27.04.2023 НОВИНИ

Евгений Кънев: ПП-ДБ и ГЕРБ - фундаментален сблъсък на две антагонистични култури

.
Евгений Кънев Източник: БГНЕС
Академик Денков ясно обясни защо НЕ може да има коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ. Защото двете коалиции са като водата и маслото.
 

Защото Философията на едната коалиция е държавата да се управлява чрез “правото на силата”, а на другата чрез “силата на правото”. Вертикалното силово с един вожд срещу хоризонталното съгласувано между лидери упражняване на властта. Източният срещу западния модел на публично поведение.

 

На държавно ниво този конфликт се проявява между формата на заложената в Конституцията “правова държава” (чл. 4(1)) и нейното по съдържание битие на силова държава с тесен неизбран елит, който упражнява паралелна нелегитимна власт.

 

Затова нашите формални институции (закони, постановления, наредби, правила) не работят защото са блокирани от неформалните институции (манталитет, култура, обичаи и навици на хората прилагащи правилата).

 

На ниво икономика, този конфликт се проявява между пазарна и рентиерска икономика. Едни бизнеси искат да печелят през пазара и инвестират в продукти, технологии и хора.

 

Други искат са печелят през политиката и инвестират в политически чадъри, като споделят рентата от липсата на конкуренция.

На ниво фирми, този конфликт се проявява в структура и архитектурата на самата фирма.

 

Типично за рентиерските фирми е структурата с шеф- собственик на върха, който решава почти всичко сам. Правила няма, защото се сменят всеки ден. Като си отиде собственика, с него си отива политическия чадър и контактите, а фирмата загубва своята стойност.

 

Фирмите, които работят на пазарен принцип изграждат по-хоризонтални структури с обособени звена, на която е делегирана власт и отговорност при вземане на решения и има нива за типа решения, които могат да се вземат. А фирмите работят и без собственика си и да увеличават своята стойност.

 

И всичко по-горе опира именно до културата.

 

Правото на силата се предпочита ПРЕДИМНО от по-възрастните поколения, расли по съветско време с патриархална култура, с по-слабо образование и доминиращо влияние на бащата в семейството им.

 

Силата на правото се предпочита ПРЕДИМНО от по-младите поколения, израсли не само в демокрация, а и успели да живеят и учат в западна култура, с високо образование и доминиращо или поне равно влияние на майките им в семействата.

 

Това което е България днес е именно фундаментален сблъсък на две антагонистични култури.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2918 |27.04.2023 ПП-ДБ правят кабинет, но не обещават на ГЕРБ да спазят срока им . 5| 2725 |27.04.2023 До края на деня ПП-ДБ мислят дали да представят кабинет . 1| 3225 |27.04.2023 Росен Костурков /ПП-ДБ/ разкри кога ще е готов съставът на кабинета . 4| 2770 |27.04.2023 Преговорите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ влизат в нова фаза, ще има ли до неделя състав на кабинет?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads