Реклама / Ads
1| 3273 |17.09.2022 НОВИНИ

Евгений Кънев: Опитът за героизирането на ББ в ЕП е важна брънка от причините за липсата на доверие в ЕС

.
Евгений Кънев Източник: стопкадър, Bloomberg TV Bulgaria
Опитът за героизирането на ББ в Европарламента е важна брънка от причините за липсата на достатъчно доверие в ЕС - нужно, за да продължи процесът на федерализация, която единствено може да направи ЕС съпоставим на САЩ и Китай като глобален статут. (Иначе - все така ще бъде жертва на големите сили и консуматор на техните решения, каквито и да са те.)
 

Не че арестът на ББ е законен - не, всъщност търсеният ефект на справедливост  беше засенчен от удара върху правовата държава. Но поредното действие на ръководството на Европейската Народна Партия (ЕНП) - най-голямата в ЕВРОпарламента - в полза на ББ, след като преди две години го прикриваха от евродебатите именно заради състоянието на правовата държава у нас - разкри фундаментален дефект в modus operandi на ЕС.  А той е, че Европартиите действат като заложник на своите членове, създаващи така плодотворна корупционна почва.

 

Бързият повърхностен анализ ще покаже, че всички замесени в сапунената опера “ББ - европеец” са основно хора от кръга на Меркел: Вебер (шеф на ЕНП), Доналд Туск (бивш шеф на ЕНП и земляк на Меркел по нейната полска родА), хората на Орбан (докато бяха в ЕНП), вероятно и самата фон дер Лайен (министър на Меркел) и разбира се, Меркел, която си затваряше очите за всички безобразия у нас, като направи ББ възможен.

 

От днешна гледна точка можем да кажем колко глупава и изключително скъпа е политиката на защита на икономическите (базирани на изгода) пред геополитическите (базирани на ценности) интереси - защитавана сега от Радев у нас. Защото Меркел е основният виновник за обвързване на Европа с “евтиния” руски газ, който днес ни излиза през носа. Дали е само политическо късогледство - бъдещето ще покаже. Но ето виждаме всеки ден последствията - заради бягството от руския газ сега се сключва договор с друг по-малък диктатор за доставки и когато той се разпищоли с агресия срещу Армения - ЕС може само в мека форма да окаже загриженост.

 

Но нека нямаме заблуда, че корупционният мирис е само в ЕНП. А какво да кажем за шефа на ПЕС и сделките на неговата съпруга? А за АЛДЕ и ДПС? Преди доста  време бях на бизнес обяд с тогавашния шеф на АЛДЕ, който беше у нас да помага на британски бизнесмен по линия на ДПС. Дано да е било само от любов към АЛДЕ и ЮК.

 

Само като щрих остава европейският вариант на закона Магнитски, който предвижда наказания само за неспазване на човешки права, но не и за корупция - за разлика от американския вариант.

 

Затова е ключово за бъдещето на ЕС как ще работи европейската прокуратура - именно за да се пресече корупцията на национално ниво, а оттам да не се позволи нейното паневропеизиране.

 

Много е важно ЕС да е последователен към Орбан и кандидат - орбановци у нас, които искат да си градят собствени “модели”, чиято есенция е корупцията, а ЕС да ги финансира.

 

Но най-вече нужно е да се върви към федерализация по американски образец с пряк избор на силен Президент на ЕК, който да предлага състав на комисията, вместо Европейският Съвет на държавните глави, където винаги доминира компромисният избор на Франция и Германия. За съжаление, след случая “Вебер” на ЕНП, който като кандидат-премиер на спечелилата изборите партия трябваше да стане шеф на ЕК - образецът на парламентарната република явно не работи на ниво ЕС.

 

Евгений Кънев, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2952 |15.09.2022 Как да разпознаем „демократските“ ментета? Съветите на Евгений Кънев . 0| 3014 |14.09.2022 Евгений Кънев: Не се радвам, че зърнопроизводителите искат държавата да закриля свръхпечалбите им . 0| 3612 |13.09.2022 Евгений Кънев: Русия ще рухне, защото идеологията за нейното величие е на падащи глинени крака . 0| 3383 |09.09.2022 Икономистът Евгений Кънев: Не можах да разбера, защо президентът се занимава с цените на горивата у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads