Реклама / Ads
13| 6371 |20.02.2023 НОВИНИ

Евгений Кънев: Патент на задкулисието - който и да говори по медиите - винаги виновни са ПП и ДБ

.
Източник: личен архив
Една от темите за трупане на точки в предизборната кампания е у кого ще остане горещият картоф за провала “Еврозона”. Интересното и важното е - патент на задкулисието - че който и да говори по медиите - винаги виновни са ПП и ДБ.
 

Снощи Николай Василев от екстремно дясно атакува ПП за доходната политика, че объркала сметките и му се привидяха някакви дефицити и дългове (България чудесно покрива и двата критерия за еврозоната за 2022). Тази сутрин Възраждане - от екстремно ляво беше окупирало и двете частни национални медии, за да обвиняват “Доносническа България”, както нацисткият куку нарича ДБ, че продали българския суверинитет, гарнирано с внушения за търгашество.


За да заглушат пък обективната причина - блокиране на няколко ключови закона, като братската помощ за Трактора - от ГЕРБ вече натискат да отместят фокуса от тях върху ПП, заради инфлацията. ББ вече даде сигнал - как Асен Василев чудовищно бил помпал инфлацията.


Че невижданата като размер компенсация на доходите, заслуга на ПП - най-вече пенсии, МРЗ и социални плащания - има отношение към размера на инфлацията за миналата година е безспорно. А как да оцелеят милиони българи при тази инфлация?
Затова и с най-голям принос за ръста на БВП е вътрешното потребление. Също така обаче е вярно, че без това вътрешно потребление нямаше да има такива постъпления в бюджета и нямаше да изпълним друг критерий за еврозоната - този за бюджетния дефицит до 3% от БВП.


Но наистина ли само така трябва да се четат данните?


А защо да не кажем, че компенсациите просто не позволиха на вече високата инфлация да спадне по-бързо? Все едно си представите пълна вана, която източвате, но понеже сте пуснали и крана с вода, изтичането става по-бавно.


В интерес на Противниците на Промяната е да твърдят, че инфлацията се дължи на политиката на доходите. Но няма да кажат, че тази политика се налага и заради вече високата инфлация.


За експертите е ясно, че тя е почти изцяло привнесена по линия на енергийните цени (газ и електричество) и от скока на зърното, заради войната в Украйна.


Този скок беше най-виден лятото, но почна още през 2021 с възстановяване на световната икономика от пандемията и играта на Путин с газа за Европа. Това наду инфлационните очаквания и те се пренесоха в цялата икономика. Защото няма стока без енергия за нейното производство. Почти няма и хранителна стока без зърно в нея или в животните, които дават суровина.


Да, инфлацията у нас е висока, но е сравнима или дори по-ниска от тази в страните в Източна Европа, близо до войната - без значение дали са в еврозона или не. И за нея има значение ефективността на веригите на доставки.


Когато не сме в Шенген и вносът се бави и оскъпява по границите;


когато имаме олигарси и картели в земеделието под чадъра на ГЕРБ и ДПС;


когато имаме спящи дълбок сън регулатори, сложени именно с такава цел, освен когато трябва да ударят “враг” - най-често чужд инвеститор


- няма как да имаме ниски цени на храните и по-ниска инфлация.


А дали инфлацията е причината да не влезем в Еврозоната?


Едва ли.


Защото ни чака година с анемичен растеж или без растеж;


защото търговски партньори на БГ ще изпаднат в рецесия;


защото ще падат цените на енергийните носители - и поради всичко това щяхме да имаме приемлива инфлация тази година за целта Еврозона.


А и на Хърватия направиха компромис, защо не и на нас - когато е чиста техника ?
Виж - за Трактора, КТБ приятели, магнитни финансисти и възрожденски куку референдуми - може би не биха направили компромис.

 

Евгений Кънев, Facebook

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4062 |17.02.2023 Икономистът Евгений Кънев: С редовен кабинет влизаме в еврозоната догодина, ако нямаме - чакаме . 13| 5352 |11.02.2023 Евгений Кънев: България е хъб за пране на източни мръсни пари . 3| 3559 |09.02.2023 Евгений Кънев: Акцията на прокуратурата в медиите цели отвличане на гласове . 16| 10034 |09.02.2023 Проф. Евгений Дайнов: Свинята не може да повярва, че не всички живеят във воняща мръсотия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads