Реклама / Ads
12| 2995 |28.04.2021 НОВИНИ

„Евробарометър“: България е сред първенците по отказ от ваксинация срещу COVID-19

.
Източник: БГНЕС
България се нарежда на едно от челните места по отказ от ваксинация срещу COVID-19. Това показват данните на „Евробарометър“, цитирани от bTV. Скептицизмът към ваксините в страната ни е един от най-високите в ЕС. У нас 22% са заявили, че няма да се ваксинират. Другите страни са Кипър (26%), Латвия (23%), Франция (22%) и Хърватия (22%).
 

След старта на имунизационната кампания у нас и в ЕС, 19% от българите заявяват, че искат да се ваксинират възможно най-скоро, което е повече от два пъти по-малко в сравнение с ЕС – 45%.

 

62% от нашите сънародници се съмняват в безопасността на ваксините заради бързите темпове на разработване. За Европа този дял е 52%.

 

Схващането, че след ваксинация за коронавирус ще има дълготрайни последици е сходна – 65% за българите и 67% за гражданите на ЕС.

 

Усещането, че епидемията се е отразила отрицателно на местната икономика е характерно в еднаква степен както за почти всички български граждани (93%), така и за гражданите на страните-членки на ЕС (93%).

 

От друга страна 12% от българските граждани смятат, че икономиката ни няма да се възстанови, сравнено с гражданите на ЕС (8%).

 

Относно цялостните мерки за борба с епидемията, българите са по-удовлетворени от тези в ЕС – 55%, в сравнение с националните (47%). Въпреки това 68% от сънародниците ни ги смятат за оправдани.

 

90% от българите считат, че на ЕС трябва да бъдат делегирани средства за по-доброто справяне с последствията от епидемията  или потенциални бъдещи кризи.

 

Относно достъпът до ваксини – и българите (30%), и европейските граждани (36%) смятат, че приоритет на ЕС е да осигури бърз достъп до безопасни и ефективни ваксини за страните-членки.

 

Българските граждани, които смятат, че ЕС има ключова роля в осигуряването на достъп до ваксини е 87%. Българите посочват също, че за информация по-скоро биха се доверили на ЕС (12%), отколкото на местното правителство (8%).

 

Българите имат най-високо доверие на здравните специалисти – 62%. Това е почти идентично с нагласите в ЕС – 67%.

 

В същото време българите са по-склонни да се доверят на неспециалисти – 39%, отколкото гражданите на ЕС – 19%.

 

Политика и доверие

 

Българските граждани имат по-високо доверие в Европейския съюз, отколкото в редица ключови национални институции.

 

Повече от половината българи – 59% виждат ЕС в положителна светлина. Средноевропейското равнище е 46%, което нарежда страната ни в трите страни-членки, в които ЕС има най-положителен образ – Португалия със 76% и Латвия с 57%.

 

Спрямо водещи национални институции, българите вярват повече на ЕС. Изключително ниско доверие получават националните политически партии – едва 12%. Правителството се „радва“ на 23% доверие, а правосъдната система – 23%.

 

Очаквания за бъдещето

 

През лятото на 2020 г. делът на българските граждани, които определят посоката на ЕС като правилна е 37%, а на средноевропейско равнище – 32%.

 

От „Евробарометър“ отчитат, че по-ниските нива на оптимизъм вероятно се дължат на пандемията.

 

През февруари 2021 г. повече българи дават отрицателна оценка на положението в страната. Тези от нас, които определят състоянието на страната като добро са едва 20%.

 

Нисък е делът на българите, които оценяват положително състоянието на икономиката (10%), ситуацията със заетостта (10%) и  предлаганите обществени слуги (29%). По всеки от тези показатели България се намира под средното европейско ниво.

 

25% у нас смятат, че ситуацията в страната ще се подобри в следващите 12 месеца.

 

И българи, и европейските граждани определят здравеопазването като най-актуален проблем на ЕС. При българите този дял е 43%, а при европейците – 38%.

 

Като втори най-значим проблем пред ЕС се посочва икономиката – 31% от българите и 35% от европейските граждани. За българите третият най-значим проблем е емиграцията – 28% смятат така.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3154 |28.04.2021 Проф. Румен Гечев: Планът за възстановяване има изключително значение за България и трябва да бъде внесен в ЕК навреме . 27| 18469 |28.04.2021 Нов доклад на Конгреса на САЩ: България е важна страна, но олигарси и престъпни групи вземат държавни решения . 23| 7832 |27.04.2021 ГРУ, Чехия, България и опитът да се подкопае Украйна . 10| 2968 |26.04.2021 България изрази солидарност с Чехия относно незаконните действия на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads